Arbitrázs

Adott pénzügyi termék félreárazásából származó kockázatmentes hozam.

TÍPUSAI

RÉSZVÉNYPIACI

Egy részvény több tőzsdén is elérhető, de különböző áron.

ÁRUPIACI

Különböző termékekkel (olaj, gabona) több tőzsdén is kereskednek, eltérő áron.


DEVIZAPIACI

(HÁROMSZÖG ARBITRÁZS)

A devizapárok közötti vételi és eladási lánccal a kiinduló devizánkhoz érkezve magasabb összeget kapunk.

SZÁMOLJUNK EGY KICSIT!

Nézzük meg egy arbitrázsnál, hogyan kereshetünk kockázatmentesen hozamot!

TOVÁBBI RÉSZLETEK

TOVÁBBI RÉSZLETEK

Az arbitrázs olyan, legtöbbször félreárazásból származó kockázatmentes hozam, amely egy adott pénzügyi termék két piacon történő egyidejű vételével és eladásával realizálhatunk. Arbitrázs lehetőségek legtöbbször a piaci hatékonyság átmeneti hiányából következnek. Lévén, hogy az arbitrázs teljesen kockázatmentes, az ügylet csak akkor profitabilis, ha a mindenkori kockázatmentes hozamnál magasabb hozamot ígér.

Az arbitrázs jelentése viszonylag egyszerűen körülírható egy egyetemes irányelvvel: alacsonyan kell venni, magasan meg eladni, kockázat nélkül. Arbitrázsra akkor van lehetőségünk, ha egy adott termék két piacon különböző árakon forog. Ilyenkor az alacsonyabb áron történő vétel és ezzel egyidejűleg a magasabb árú piacon történő eladással a két árfolyam közötti különbséget kockázat nélkül megkereshetjük.

Arbitrázsra olyan piaci hibák kiaknázásakor van lehetőségünk, amikor a hatékony piaci elv valamelyik alábbi pontja sérül:

  • Teljesen azonos a pénzügyi termékeknek minden piacon azonos áron kell forognia.
  • Két pénzügyi terméknek azonos kifizetésekkel azonos áron kell forognia.
  • Egy pénzügyi termék jövőbeni és azonnali ára közötti különbségnek meg kell egyeznie az időszakra számított kockázatmentes hozammal.

Amennyiben ezen feltételek valamelyike sérül, úgy lehetőségünk nyílik arbitrálni az árak közötti különbséget. Mivel ilyenkor a magasabb árú piacon eladói nyomás alá kerül a pénzügyi termék, míg az alacsonyabb ár mellett forgó eszközök iránti kereslet megnő, az árkülönbség az arbitrálás hatására eltűnik.

Az árkülönbség felmérésekor figyelembe kell vennünk a tranzakciós vagy ritkábban transzport költségeket (elsősorban árupiaci arbitrázs esetében), valamint a kockázatmentes hozamot. Amennyiben a hozamkülönbség által elérhető profit és a tranzakciós költség különbsége nem éri el a kockázatmentes hozamot, úgy az arbitrázs nem nyújt extra profit lehetőséget.

Arbitrázsra általában olyan eszközök nyújthatnak lehetőséget, melyek homogének és definíció alapján több piacon is forognak. Ilyenek lehetnek például a részvények, illetve az árupiaci termékek. Mindkét esetben az egyes termékek foroghatnak egyszerre több érték- illetve árutőzsdén, de külön piac lehet a spot – azaz azonnali – és a határidős piac is. Utóbbi esetében a kockázatmentes hozammal szemben tudunk arbitrázs lehetőséggel élni egy félreárazás esetén.  A háromszög arbitrázs olyan ügylet, amikor három deviza között eltérés van a devizapárok árfolyamában, és a devizapárok közötti vételi és eladási lánccal kiinduló devizánkhoz érkezve magasabb összeget kapunk.

Szintén arbitrázs lehetőségnek számít a piacinál magasabb hozamot ígérő állampapírok esete. Amennyiben a kínált kamatnál tudunk olcsóbban, például 3% THM-mel hitelt felvenni – talán épp a vásárolt értékpapírt felhasználva fedezetként – úgy egy 5% állampapírhozamot könnyen arbitrálhatunk. Az ügylet kockázatmentes, mivel a felénk eső tartozást az állam garantálja, míg a másik oldalon hitelfelvevőként nekünk nincs kockázatunk. Ilyenkor a piaci mechanizmusok révén a bőséges hitelfelvétel felfelé hajtaná a banki kamatokat, míg az állampapírpiaci kereslet lenyomná a kínált kamatot, így az arbitrázs ablak bezárulna.