Diverzifikáció

Kockázatkezelési stratégia, amelynek keretében többféle befektetési eszköz kerül egy portfólióba.

DIVERZIFIKÁCIÓS STRATÉGIÁK

Földrajzi

Eszközosztályon belüli

Eszközosztályok közötti

ESZKÖZOSZTÁLYOK (PÉLDÁUL):

ESZKÖZOSZTÁLYON BELÜL

Befektetésünk egy részét tarthatjuk euróban, másik részét dollárban, harmadikat jenben stb.

ESZKÖZOSZTÁLYOK KÖZÖTT

Befektetésünk egy időben tartalmazhat pl.: részvényt, kötvényt és nyersanyagot is.

KIHÍVÁSOK

Időigényes

Magasabb költségek

(több tranzakciót igényel)

Ahogy a veszteség, úgy a nyereség

Ezen okok miatt érdemes szakértők, befektetési alapkezelők segítségét igénybe venni.

SZÁMOLJUNK EGY KICSIT!

1.000.000 Ft-ot szeretnénk befektetni. A és B vállalat részvényei közül vásárolhatunk, amik az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:

Eltérő szektorokhoz tartoznak (pl. olaj/autógyár/bank)

vagy

Eltérő a földrajzi elhelyezkedésük (pl. USA/Németország)

vagy

Eltérő méretű cégek (pl. Google/ Zoom)

Kétféleképpen dönthetünk 

Portfóliónk csak az egyik részvényből áll 

A portfólióm egyenlő arányban osztom fel a két részvény között 

Mi történik, ha egy piaci sokk esetén 30%-ot esik az A vállalat árfolyama? 

A teljes portfóliómon érzékelhető az árfolyamesés. A befektetésem értéke: 700.000 Ft 

Csak a portfólióm felét érinti az árfolyamesés. A befektetésem értéke: 850.000 Ft

TOVÁBBI RÉSZLETEK

TOVÁBBI RÉSZLETEK

A diverzifikáció az általános kockázatkezelés egyik fajtája, melynek során több különböző eszközosztályba és eszközosztályonként különböző értékpapírokba fektetjük megtakarításunkat. A diverzifikáció jelentése a gyakorlatban az egyedi kockázatok szétterítése a különböző megtakarítási formák között. Célja, hogy a különböző értékpapírok és eszközök árfolyamának hektikusságát kisimítsa, hozamukat átlagolja, és portfóliónk teljes értékét mentesítse az extrém, hirtelen mozgásoktól.

A diverzifikációnak több fajtáját különböztethetjük meg. Tudunk diverzifikálni földrajzi területek vagy eszközosztályok között, vagy épp eszközosztályokon belül is. A földrajzi diverzifikáció előnyei közé sorolhatóak a különböző regionális gazdasági hullámok meglovagolása, az egyes országok vagy régiók politikai kockázatainak szétterítése vagy mérséklése a portfólión belül, vagy épp a szélsőséges időjárási viszonyok elleni védelem. Utóbbira példa lehet, ha nemcsak amerikai, hanem európai kőolaj finomító cégek papírjait is vásároljuk. Így egy Mexikói-öbölön belüli hurrikán évszak negatív hatásait amerikai kitettségünkre az európai érdekeltségek ellensúlyozhatják, pláne, ha az amerikai gyártás kiesése miatt még az üzemanyag árak is felmennek.

Eszközosztályok közötti diverzifikáció alatt portfóliónk különböző megtakarítási formák közötti megosztását értjük. Általánosságban az egyes eszközosztályok különbözően reagálhatnak olyan sokkokra, mint egy nem várt kamatemelés, egy kiugróan magas inflációs időszak, vagy éppen egy gazdasági recesszió. Efféle diverzifikációkra lehet példaként hozni a ciklikus részvények mellé vásárolt menedék eszköznek számító nemesfémeket, amelyek egy gazdasági összeomlás során képesek ellensúlyozni a részvénykitettségből adódó veszteséget. Másik tipikus példa lehet a kötvények és ingatlan befektetések közötti diverzifikáció, hiszen míg a nominális kötvények az infláció lassulásával értékelődnek fel, addig a reáleszköznek számító ingatlan épp védi megtakarításunk értékét a magasabb inflációtól.

Az eszközosztályokon belüli diverzifikáció jelenthet védelmet az egyes eszközök egyéni fluktuációja ellen. Például egy széles részvény kosár tartása esetén az egyes cégek egyéni csődkockázata mérséklődik, míg egy diverzifikált devizaportfólió védhet az egyes jegybankok monetáris politikájának nem várt változása ellen, mint például egy kamatemelés, vagy egy devizapiaci árfolyamcél elengedése.

A gazdasági és pénzügyi világ tele van előre nem látható eseményekkel, amelyek a különböző eszközöket szektor, földrajzi fekvés, vagy akár épp méret és piaci kapitalizáció alapján is másképp érinthet. Amennyiben csupán “egyetlen kosárba raktuk az összes tojást”, úgy egy 30 százalékos piaci esés egy az egyben érinti megtakarításunk értékét. Azonban, ha egyenlő arányban már legalább még egy eszközbe fektettük pénzünket, akkor az adott eszköz 30 százalékos értékvesztése már csak 15 százalékos értékvesztést fog eredményezni teljes portfóliónkra vetítve.

Magánbefektetőként rengeteg időt és pénzt kell áldoznunk a sikeres diverzifikáció és kockázatkezelés érdekében. A diverzifikáció más kockázatkezelési formákhoz hasonlóan extra költségeket is hordoz magában. Különféle befektetési formák kiválasztása és a velük járó extra tranzakciók mind forrásokat emésztenek fel részünkről, nem is beszélve arról, hogy a potenciális veszteség mellett egy túldiverzifikált portfólió a potenciális nyereséget is csökkentheti. Szerencsére manapság számtalan befektetési alap létezik, ahol az alapkezelő szakértelme és méretgazdaságossága által a diverzifikáció könnyen és olcsón elérhető számunkra.