1000 milliárd dollárosok klubja

Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mivel elérte az 1000 milliárd (amerikai angolban jól hangzóan: 1 trillion) dolláros piaci kapitalizációt. Persze azóta már csak egykori tagnak számít, hiszen a hatalmas szárnyalás után június elején kisebb korrekció volt a részvény árában.

Az Nvidia előtt csupán hét másik vállalat kapott belépőt a “klubba”, azonbak közülük jelenleg csak öt óriás haladja meg a billió dolláros kapitalizációt. A listát vezető Apple egyébként 2022 elején már a 3000 milliárd dolláros kapitalizáció közelében is járt (majd jött egy visszaesés).

Hogyan jutott el a mérföldkőhöz az Nvidia? A techpapír szárnyalását az AI népszerűségének hatalmas ugrása és a mesterségesintelligencia-alkalmazásokat működtető processzorok iránti megugró kereslet okozta. Ahogy már korábban is tapasztalhattuk a különböző hypeok során, a Wall Street előszeretettel árazza (néha túlzottan is) a jövőt, és így volt lehetséges, hogy az Nvidia piaci kapitalizációja csupán 2023-ban több mint a kétszeresére növekedett. Hasonló rali volt a vállalattól, amikor a – szintén processzorokra támaszkodó – kriptovaluták 2021-es hypeja alatt több mint 150 százalékkal nőtt a részvény értéke.

A Facebook, azaz Meta és a Tesla már 2021 júniusában, illetve októberében átlépte az 1000 milliárdos kapitalizációt, azonban azóta mindkét óriás kiesett ebből az elit társaságból.

A legendás Warren Buffett által vezetett, az idei első negyedévben igen szép eredményeket produkáló Berkshire Hathaway pedig jó úton halad ahhoz, hogy a kilencedik vállalat legyen a világon, amelynek sikerül elérnie a mágikus, billió dolláros kapitalizációt – halkan tesszük hozzá: végre egy value szemléletű vállalat, a növekedési papírok között.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.