15 éves a Concorde 2000 Alap

Nemrég ünnepeltük az egyik legrégebbi és legsikeresebb (talán a kettő összefügg) magyarországi nyíltvégű befektetési alap, a Concorde 2000 15. születésnapját. Bár a nyugati világban ez nem számít magas kornak, a hazai tőkepiac rövid történetéhez viszonyítva Magyarországon igen. Ahogy Nyugdíjas kolléga szokta mondani: „A magyar tőkepiacon minden év kettőnek számít.” A BAMOSZ adatbázisában található itthoni közel 600 alap közül mindössze 21 olyan van, amely legalább 15 éve működik, ráadásul azok egy részének indulás óta már a neve és/vagy a befektetési politikája megváltozott.

A Concorde 2000 tekintetében mindkettő változatlan maradt: az egyharmad arányban részvénybe, kétharmad arányban kötvénybe fektető vegyes alap befektetési politikája úgy lett kialakítva, hogy a kockázat ne legyen túl magas a magyar kisbefektetőknek, ugyanakkor a részvények (és a mi befektetési döntéseink) hozzá tudjanak járulni a bankbetétnél magasabb hosszú távú hozamok eléréséhez.

Úgy érezzük, hogy a Concorde 2000 hűséges befektetői nem bánták meg döntésüket. Nézzük, hogy miért!

– Aki induláskor egymillió forintot fektetett be és végig tartotta a befektetési jegyeket, annak 15 évvel később 5 millió 511 ezer forintra nőtt a befektetése. Ez éves átlagos 12,04%-os hozam. Nettó, tehát díjak utáni 12%. (Ráadásul aki indulás óta tartja a befektetési jegyeket, annak adómentes is.)

– A Concorde 2000 benchmarkja (1/3 részvény, 2/3 állampapír) éves átlagos 7,3 százalékot emelkedett ugyanezen időszak alatt.

– Ez alatt a 15 alatt éves átlagban a magyar állampapírokkal 10 százalékot lehetett keresni, míg a BUX évi 6, a globális részvényindex forintban alig több mint évi 3 (dollárban csak 2,3) százalékkal emelkedett. A Concorde 2000 tehát egy nagyon rossz részvénypiaci környezetben is jobban teljesített mind a hazai, mind a külföldi részvényeknél, mind pedig az állampapíroknál (és bankbetéteknél).

– Bár az állampapírokhoz képest mindössze 2%pont az éves átlagos hozamelőny, ez 15 év alatt nagyon sokat jelent. Egymilliós kezdeti befektetéssel számolva a Concorde 2000 befektetői most 1,3 millió forinttal gazdagabbak, mintha állampapírokba fektettek volna. (Sőt, ha utóbbinál tranzakciós költségekkel és kamatadóval is számolunk, akkor legalább 2 millió forint a Concorde 2000 előnye.)

– Az elmúlt 15 évben a KSH inflációs adatait számolva évi 6,9 százalékot veszített vásárlóértékéből a forint. Ez azt jelenti, hogy 2,7 millió mai forint egyezik meg 1 millió 15 évvel ezelőtti hazai pénzzel. Ehhez képest egymillió Concorde 2000-be fektetett forint 15 év alatt 5,5 millió forintra hízott. A különbség több, mint másfél évnyi nettó átlagkereset.

– A legalább 15 éve működő magyarországi befektetési alapok közül a Concorde 2000 hozama a legmagasabb.

– Figyelembe véve, hogy az elmúlt 15 évben a befektetők mekkora értékben vettek és váltottak vissza Concorde 2000 befektetési jegyeket, kiszámolható, hogy az Alap jelenlegi 4,8 milliárd forintjából mindössze 1,1 milliárdot tesz ki a befektetők által az alapba invesztált összeg, a maradék 3,7 milliárd forint a hozam.

c2000vsbenchmark

Bízunk benne, hogy 15 év múlva is hasonlóan szép eredményekről tudunk majd beszámolni.

Köszönjük a befektetők bizalmát!