Az 1700 milliárd dolláros kérdés

Meddig tart ki az amerikai fogyasztóknál az az extra megtakarítás, amely a Covid-járvány alatt halmozódott fel, egyrészt az állami osztogatások miatt, másrészt azért, mert a lezárások miatt nem volt mire költeni, nem lehetett étterembe menni, se utazni, vakációzni? – tette fel a (költői?) kérdést Vakmajom.

Kezdetben ez a volumen körülbelül 2200 milliárd volt, az USA éves GDP-jének 10 százaléka. Ez lejött 1700-ra, tehát költöttek belőle, de még mindig irgalmatlanul sok van, és ennek az extra lóvénak is köszönhető, hogy októberben nyolchavi csúcsra tudott ugrani az amerikai kiskereskedelmi forgalom növekedése, pedig mindenki azt várta, hogy az infláció, a magasabb árak majd elveszik a fogyasztó kedvét a vásárlástól. De egyelőre nem.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala, WSJ, Federal Reserve

Még kitart az extra zseton – aminek a megléte amúgy az infláció egyik fő motorja –, és úgy kalkulálnak, hogy további 6-12 hónapig is eltarthat, mire kifogynak belőle.

A nagyságrendek érzékeltetéséhez: a magyar éves GDP körülbelül 160 milliárd USD lehet, 400 körüli dollárral számolva (nota bene 2008-ban 158 milliárd dollár volt, dollárban 14 év alatt nem nőtt sehova…), tehát

az amerikai fogyasztók még mindig több mint 10-szer annyi pluszlóvén ülnek, mint a honi éves kibocsátás tokkal-vonóval.

Egy év alatt annyival lett több megtakarításuk, mint az orosz éves GDP. És ez csak az extra. Bődületes összeg, nem is meglepő, hogy szerepe volt az árak felpumpálásában.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.