2022 – az évtizeddel felérő magyar kötvénypiaci esztendő

Gyakran mondogatjuk, hogy egy fejlődő piaci portfóliókezelőnek egy év általában kettőnek számít, mert annyi esemény és mozgás történik. Nos, a 2022-es év a magyar kötvénypiaci befektetőknek legalább öt esztendőt, de akár egy évtizedet is számíthatna.

Nemcsak azért, mert október közepéig nagyjából egy évtized hozamát törölte le a hazai állampapírok árfolyamalakulását tükröző MAX Composite index 25 százalékos esésével, nemcsak azért, mert utána öt hét alatt annyit emelkedett (20 százalékot), mint a 2015 végét követő öt évben összesen, nemcsak azért, mert idén év végére a tíz évvel ezelőtti szintekre emelkedtek vissza a magyar állampapírhozamok,

hanem azért is, mert a globális makrogazdasági környezet (háború, energiaársokk, 40 éves csúcsra emelkedő infláció) és a hazai gazdaságpolitika nagyjából egy évtizednyi eseményt (és hibát) sűrített bele 2022-be.

Ez utóbbinál maradva láttunk a választások előtt rekordméretű költségvetési költekezést, majd a szocialista időket idéző állami beavatkozást a fogyasztói és energiaárakba, valamint a kamatokba, az EU-s forrásokkal kapcsolatban számtalan ígéretet és fordulatot, rekord jegybanki kamatemelést (nem sokkal azután, hogy a jegybankelnök megígérte, hogy vége az emeléseknek), a monetáris politikát felülíró kormánydöntéseket, az euróval szemben 15, a dollárral szemben egy pillanatban 30 százalékkal leértékelődő forintot és többes kamatrendszert.

Valószínűleg 2021 közepén, amikor az MNB a világ egyik legalacsonyabb kamatszintjéről (0,6 százalékról) megkezdte az emelést, senki nem számított arra, hogy másfél évvel később 18 százalék lesz a magyar effektív alapkamat, és még ezzel is elmarad a pénzromlás ütemétől. Bár (10-15 százalékos veszteségekkel) a globális kötvénypiaci befektetők élete sem volt könnyű idén, a hazai gazdaságpolitika az izgalmas forgatókönyvet egy sci-fi valóságshow-vá alakította.

Reméljük, a műfaj nem vált át horrorba.

A bankok a magyar kamatpolitika igazi nyertesei?

A magyar gazdaság klasszikus túlhevülésen esett át a járványból való kilábalás alatt, amire nem reagált megfelelően sem a költségvetési, sem a monetáris politika.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.