2022 a reálhozam visszatérésének éve volt

Az elmúlt év legfontosabb változása a befektetések tekintetében a pozitív reálhozam visszatérése volt a világ legfontosabb tőkepiacain. Nyugodtan beszélhetünk normalizációról: miért is érné meg bárkinek hosszú távra elhalasztani a fogyasztását (tehát megtakarítani), ha később cserébe csak kevesebbet tud majd fogyasztani?

Mégis, az elmúlt évtized abnormálisnak bizonyult. Ahogy az az ábrán látszik, Európában végig negatív reálhozammal szembesült, aki nem akart kockáztatni és Amerikában sem kapott átlagosan reálhozamot.

A normalizációhoz kellett, hogy a jegybankok világszerte belássák, olyan jelentős inflációs nyomással szembesültek a közelmúlt túlzó monetáris, fiskális stimulusa és a kínálati sokkok hatására, ami ellen küzdeni csak a pozitív reálhozamok visszaállításával lehet. Ráadásul meglátásunk szerint nem egy átmeneti időszakról van szó. Az infláció mögött a rövid távú ciklikus okok mellett több strukturális tényező húzódik meg (globalizáció visszafordulása, egyenlőtlenségek felerősödése, társadalom elöregedése, elégtelen beruházás nyersanyagokba, zöld- (drága) energia), ami miatt tartósan velünk maradhat. És így a pozitív reálhozamok szükségessége sem tűnik átmeneti jelenségnek.

Az elmúlt évtizedben a negatív reálhozamok alaposan felforgatták a befektetési piacokat. A befektetők kénytelenek voltak alternatív eszközöket keresni a vagyonuk reálgyarapítása érdekében. Szinte mindenhol jellemző volt az ingatlanárak hatalmas emelkedése. A részvénypiacok árazása megnőtt, azon belül is a nagy növekedésű részvények (a jövő ígéretei) elképesztő mértékben teljesítették felül az alacsonyabb értékeltségű (value) társaikat. Ebben a kamatmentes időszakban jött létre a teljes kriptopiac. És hatalmas emelkedés következett be számtalan más, cash flow-t nem termelő eszköz piacán. Ha ugyanis nincs kamat, akkor nincs tartási költsége ezen eszközöknek. Csak a spekuláció számít.

Ez a „minden buborék” 2022-ben a kamatok megjelenése miatt kipukkant és kis túlzással minden, ami a befektetési piacokon az elmúlt évtizedben működött, a visszájára fordult.

Az inflációs probléma tartóssága miatt a következő években is alapvetően ezen trendek folytatódására számítunk. Azon eszközök fognak jól teljesíteni, amelyek a jelenben is erős, vonzó CF-termeléssel rendelkeznek és képesek alkalmazkodni az inflációs környezethez, szemben azokkal, amelyek értékét csak a hit vezérli.

2022 a kijózanodás éves volt a tőkepiacokon, rendkívül rossz teljesítményekkel. A pozitív reálhozam megjelenése mindent leértékelt. Mindennek azonban előre tekintve van egy pozitív üzenete is. A mostani alacsonyabb árfolyamokról végre tényleg reménykedhet reálvagyon-gyarapodásban az, aki megtakarításra adja a fejét.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.