2023: a Main Street válsága

A vagyonkezelők között megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a 2023-as év pozitív vagy negatív lesz-e a nagy részvénypiacok szempontjából, abban azonban egyetértés látszik, hogy a reálgazdaságra jóval nehezebb időszak vár, mint 2022 volt. A tavaly elindult folyamatok (energiaársokk, infláció, magas hozamkörnyezet) igazán csak az idei évben kezdik el kifejteni hatásukat.

Forrás: Bloomberg (Képernyőfelvétel)

A lassuló gazdaságban a hatékonytalanul működő, túlságosan eladósodott cégek nem bírnak a víz fölött maradni, a felelőtlen vállalatvezetést ilyenkor könyörtelenül bünteti a piac. Ennek a folyamatnak a beindulását már látjuk is a fenti ábrán. A nagyobb amerikai cégek közül (legalább 50 millió dollár hitellel rendelkezők) az év első hónapjában 13 éve nem ment annyi csődbe, mint idén januárban.

Ennek az elveszített állások és romló életkörülmények egyértelmű negatívuma mellett azonban pozitív hozadéka is van: tisztul a piac, eltűnnek az előző évek pénznyomtatásával mesterségesen életben tartott vállalkozások és stabilabb alapokra helyeződik a gazdaság… amelyre aztán építeni lehet a következő buborékot 😊

2022 a reálhozam visszatérésének éve volt

Az elmúlt év legfontosabb változása a befektetések tekintetében a pozitív reálhozam visszatérése volt a világ legfontosabb tőkepiacain. Nyugodtan beszélhetünk normalizációról: miért is érné meg bárkinek hosszú távra elhalasztani a fogyasztását (tehát megtakarítani), ha később cserébe csak kevesebbet tud majd fogyasztani?