4,7%

Az MNB kiadta a 2020. januári inflációs jelentését, ami leginkább az élelmiszer- és energiaárak megugrása miatt lépte át a toleranciasávot.. A jelentés szerint az üzemanyag és az élelmiszerárak növekedése okozta az infláció emelkedését. Érdekesség, hogy hó/hó alapon 2019 december óta nemcsak a magyar (0,9%), de a német (0,2%), amerikai (0,1%), kínai (0,9%, erre később külön ki is térek) infláció esetén is gyorsulás látható előző hónaphoz képest. Ebből következhet az is, hogy nem könnyű importálni dezinflációt. Jó hír viszont, hogy azóta csökkent az olaj ára, így olcsóbb lehet az üzemanyag. Veszélyes elengedni a forint árfolyamát is, ugyanis az további infláció emelkedést okozhat, miközben a cél március végére 1%-kal alacsonyabb szinten van.

Az infláció felbontása

Forrás: MNB

Kínában még meglepőbb inflációs adatokkal találkozhatunk. A növekvő gazdasági jólét miatt nőtt világszerte a húsfogyasztás, közben az afrikai sertéspestis a kínai állatállomány jelentős részét megsemmisítette. A kereslet-kínálat egyensúlyának felborulása miatt előző év azonos időszakához viszonyítva decemberben extrém módon 97%-os, míg januárban 116%-os sertésár emelkedést láthattunk. Az élelmiszerárak összességében 20,6%-kal emelkedtek egy év alatt 2020. januárjában. A sertéshús alapja a kínai ételeknek. Elemzők szerint az ugrás fő okai a holdújévi megnövekedett fogyasztás, valamint az, hogy a karantén veszély miatt mindenki igyekezett feltölteni a készleteit és megrohamozta a boltokat. Várakozások szerint a februári inflációs adat alacsonyabb lesz, mivel nem tudnak vásárolni, fogyasztani a karanténban rekedt emberek.

Az alábbi táblázat tartalmazza a fogyasztói árak változását 2020. januárjában előző év januárjához viszonyítva. Amennyiben egy háztartás bevételének jelentős részét albérletre, étkezésre költi és még káros szenvedélyei is vannak, valójában könnyen érezhet 8% fölötti éves inflációt (saját becslés).

2020. januári fogyasztói árak változása 2019. januárhoz viszonyítva Magyarországon
Sertéshús 27.6%
Párizsi, kolbász 17.4%
Idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10.8%
Cukor 8.4%
Házon kívüli étkezés 7.2%
Szeszes italok, dohányáruk átlagosan 7.4%
Dohányáruk 11.3%
Szolgáltatások 3.6%
Lakbér 10.3%
Járműüzemanyag 13.5%