60/40: az óvatos duhajok legrosszabb éve

A BofA Global Research friss riportja szerint a „60/40” portfóliók az évszázad legrosszabb teljesítményét hozzák 2022-ben: most év per év alapon 30 százalékos mínuszban állnak, szemben a portfóliótípus 1927 óta betonbiztosan nyújtott 9 százalékos átlagos éves hozamával.

Az arany középutasnak kitalált portfólió lényege, hogy az invesztor a tőke (nagyjából) 60 százalékát részvényekbe, 40 százalékát kötvényebe fektetipapírforma szerint utóbbi eszközzel lehet kiegyensúlyozni a részvények ingadozását.

Hogyan? Amerikai példa: amikor lassul a gazdaság és a részvénypiac jellemzően gyenge teljesítményt nyújt, a helyzetre a Fed kamatvágással válaszol, aminek hatására a kötvényhozamok ugyan csökkennek, de az áruk emelkedik, és ez „lengéscsillapító” a portfólióban. Kisebb a várható nyereség, de a kockázat is alacsonyabb.

Azonban a papírforma nem mindig jön be… Annak ellenére, hogy a 60/40-esek a nyolcvanas évektől egészen mostanáig az aranykorukat élték, jellemzően megelőzve az S&P 500 index teljesítményét, úgy tűnik, hogy 2022 medvepiaci trendjeinek és a Fed kamatemelési politikájának hatására a befektetőknek érdemes átgondolniuk a diverzifikálási módszerüket.

Hosszú távú hozamvárakozások mezsgyéjén, avagy „mondd meg Petikém, mi mennyit hoz!”

Gyakorlatilag az elmúlt másfél évben paradigmaváltás következett be, és megszakadt egy negyvenéves trend: véget ért az alacsony kamatok és alacsony inflációs környezetkorszaka. Jelenleg pedig emelkedő kamat- és igen magas inflációs környezet az, ami körbevesz minket. Noha ez utóbbi idővel enyhülhet, valószínűleg nem térünk vissza ebbe a hosszú távú – több évtizedes – keretrendszerbe.