A bitcoin-sztori

Indul a következő emelkedő hullám?

Régen hallhattak a bitcoinról, akik nem követik szorosan a vele kapcsolatos fejleményeket. A korábban jellemző extrém árfolyammozgás mostanában elmaradt, ezért az újságok címoldalán sem szerepelt. Ugyanakkor a süllyesztőben sem tűnt el. Sőt, a rivaldafény hiánya közel sem jelenti azt, hogy érdektelenségbe fulladt volna. A bitcoinnal kapcsolatos technológiai cégekbe évről évre sok százmillió dollárt fektetnek. Az elfogadóhelyek száma egyre gyarapszik, ma már meghaladja a 100 ezret, vehetünk bitcoinnal számítógépet a Delltől, fizethetünk vele a Microsoftnál vagy adományozhatjuk a Greenpeace-nek. A görög válság hatására pedig újra felfelé kezdett mozgolódni az ára. Az alábbiakban az elmúlt két és fél év bitcoinnal kapcsolatos főbb eseményeit foglaljuk össze.

A ciprusi válság

A bitcoin 2009-es indulását csak a legszűkebb krip¬tográfiai szakmai kör kísérte figyelemmel. Ismertségre fokozatosan tett szert, világhírű pedig minden bizonnyal 2013 tavaszán, a ciprusi pénzügyi válság közepette lett (akkoriban mutattuk be mi is részletesen az Alapblogon „Kitörőben a bitcoin-láz” című sorozatunkban). Akkor a hagyományos pénzügyi rendszerben való bizalom megingásával egyidejűleg tömegek döbbentek rá, hogy bankpánik idején milyen hasznos is lehet egy hatósági befolyástól teljesen mentes, mégis megbízható fizetőeszköz. A bankokat be lehet zárni, a betéteket be lehet fagyasztani vagy akár el is lehet venni. Jól tudja ezt minden ciprusi bankbetétes, aki 100 ezer eurónál többet tartott a számláján.
A bitcoin pénztárcához azonban nem tud semmilyen kormányzat vagy központi bank hozzáférni, nem fenyegetik a bankcsődök sem. Ráadásul bitcoinjainkat gyorsabban és olcsóbban tudjuk utalni a világ egyik feléről a másikra. Ezzel az általános felismeréssel pedig az árfolyam a húszszorosára emelkedett az év elejéhez képest és 260 dollár körül tetőzött áprilisban.
A felértékelődést az alábbi grafikonon követhetjük nyomon. Mivel a bitcoin ára hatalmas tartományokat barangolt be, 2013-ban 10 és 1000 dollár közelében is járt, ezért jobbnak láttuk logaritmikus skálát alkalmazni. Lineáris skálán ugyanis alig látszana, amikor kis értékekről duplázódik az árfolyam. Logaritmikus skálán viszont az arányos (százalékos) elmozdulásokat látjuk azonosnak, vagyis például a 10 és 20 közötti távolság ugyanaz lesz, mint 100 és 200 között.

Erőgyűjtés

A gyors, pánikszerű emelkedés során természetesen túlvetté vált a bitcoin, szükségszerűen egy konszolidációs időszak következett, amikor az ára hónapokig 100 dollár körül ingadozott széles kitérésekkel. Ősszel azonban érezhetően újra elkezdődött valami.
Az egyik gyanús jel az volt, hogy a legnagyobb virtuális feketepiac, a fizetési forgalmát bitcoinban bonyolító Silk Road októberi bezárása a bitcoin piacán csak egyetlen napra okozott pánikot. (A Silk Roadról lásd keretes írásunkat a következő oldalon.) Ugyanebben a hónapban állt működésbe Vancouverben az első bitcoin ATM, amelynek segítségével már mindenki könnyedén juthatott készpénzért bitcoinhoz, illetve tehette készpénzzé bitcoinjait.

Kína nagy ugrása

Mindezen események jelentősége azonban eltörpült ahhoz képest, hogy közben a kínai bitcoin tőzsdék forgalma határozott növekedést mutatott. A forgalommal együtt pedig hamarosan az árfolyam is emelkedésnek indult. Mint ahogy az az elmúlt néhány hónap hatalmas kínai részvénypiaci emelkedéséből is kiderült, ha ők egyszer elkezdenek megvenni valamit, akkor nem viccelnek. A kínaiak aztán komolyan gondolják a buborékfújást. Nem történt ez másként 2013 őszén sem a bitcoin piacán, az ára hetek alatt közel tízszeresére változott és 1000 dollár felett tetőzött. Természetesen ez a csoda sem tarthatott örökké. Kínában a legfelsőbb szinteken is felfigyeltek a bitcoinra. Így aztán december elején a Kínai Központi Bank bejelentése vetett véget a
ralinak. A pénzügyi intézmények számára megtiltották a bitcoin használatát, ami a kínai bitcoin tőzsdék működése elé jelentős nehézségeket görgetett. A bejelentés hatására zuhanni kezdett az árfolyam.

Konszolidáció

A 2014-es év a bitcoin árának folyamatos lemorzsolódásáról szólt. A folyamatra rásegített az egykor legnagyobb bitcoin tőzsde, a japán Mt. Gox februári csődje. Ugyan régóta lehetett tudni, hogy gondok vannak a cégnél, de a később feltárt hiányosságok mindenkit megleptek. Idén azonban megállt az árfolyamcsökkenés, a bitcoin január óta 200 és 300 dollár között ingadozik, csak rövid időre hagyta el ezt a tartományt egyik vagy másik irányban. Júniusban pedig a görög hírek hatására a sáv aljáról a tetejére mozdult el. Ahogy már Ciprus esetén is láthattuk, egy ilyen kiélezett helyzetben a bitcoin iránt rendszerint megnő a kereslet és felértékelődik. Hiszen ha hetekre bezárnak a görög bankok, akkor a Londonban élő görög ember nem tudja pénz hazautalásával segíteni a rokonait. Az is kérdéses, hogy végül euróban vagy leértékelt drachmában jut-e a rokon a pénzhez.

A bitcoin, mint görög pénz?

A Londonban élő görög viszont vehet bitcoint, és elutalhatja a rokon pénztárcájába. Ezt aztán Görögországban egyre szélesebb körben használhatják fizetésre egymás között. Biztonságos pénz, a kormány nem veheti el, nem érintik a bankbezárások vagy az esetleges kilépés az eurózónából. De készpénzre is váltható a bitcoin ATM segítségével, amikre nem vonatkozik a 60 eurós készpénz-felvételi limit. És valóban, az elmúlt hetekben Görögország bitcoin használata az ötszörösére növekedett.

Forgatókönyvek a jövőre

Természetesen nem lehet tudni, hogy befejeződött-e a bitcoin konszolidációs időszaka és indul-e a közeljövőben újabb nagy emelkedési hullám. Sőt, az se biztos, hogy indul ilyesmi valaha. Azonban több ok is elképzelhető, ami kiválthatja ezt.
Az egyik ilyen ok az eurózóna szétesése lehet. Sokan kételkednek abban, hogy a valutaövezet a jelen formájában működőképes-e hosszú távon. Valószínűleg nem az. Így ha az EU nem tud gyökeres változásokat implementálni a működésében, akkor a kötött devizarendszerből adódó feszültségek akkorára növekedhetnek, hogy a déli perifériaországok végül jobban járnak az euró feladásával. Ha pedig a bizonytalanság növekedésével Olaszország és Spanyolország kezdene szélesebb körben bitcoint használni, az sokkal nagyobb hatással lenne az árára, mint a görög esetben.

Ha a nagyok is rákaphatnak

Egy másik, szintén emelkedést kiváltó ok a pénzügyi intézmények bitcoinhoz való hozzáférése lehet. Jelenleg ezen hatalmas befektetendő tőkével rendelkező intézmények számára nem adottak a bitcoin vásárlás jogi és technikai feltételei. Ha egyszer adottak lesznek, akkor irdatlan pénzek mozdulhatnak meg a bitcoin irányába.

Csak óvatosan!

Végül pedig ne feledjük, hogy a bitcoin tartása extra nagy kockázatokkal jár. Egy olyan eszközről beszélünk, ami nagyon fiatal, kiforratlan technológiát használ.
Kérdéses, hogy mennyire életszerű mindennapi használatának elterjedése széles körben. Vagyis fennáll annak a lehetősége is, hogy akár egyik pillanatról a másikra teljesen elveszíti az értékét. Ezt mindenképpen tartsuk észben, ha bitcoinba fektetnénk!