A blöff

A magyar kormány valójában nem akar megállapodni az IMF-el, mivel az szembe menne mindazzal, amit szeretne csinálni, amiben hisz. A hazai gazdaságpolitikusok azt látták az elmúlt napokban, hogy a mozgásterük teljesen leszűkült, a forint szinte szabadesésben, a kötvényaukciókat nem lehet eladni, és elhatározták, hogy tenni kell valamit. Tudják azt, hogy a piacon a hit valóban hegyeket, pénzhegyeket mozgat meg, így valójában nem is szükséges megállapodni az IMF-el, elég a tárgyalásoknak valamiféle látszatát kelteni. Abban reménykednek – mint már többször – hogy elodázhatják a fájdalmas döntéseket és az IMF-tárgyalások blöffjével időt nyerhetnek (amíg az áhított magyar növekedés beindul!), sőt jó esetben addig húzzák-halasztják a tárgyalásokat, amíg már nem is lesz szükség az IMF-re. Természetesen fognak majd tárgyalni, hetente elmondják, hogy milyen jól haladnak, de valódi megállapodás véleményem szerint csak nagyon nagy baj esetén lenne ebből a folyamatból.

Nem rossz terv. Más, jobb környezetben működne is. De az a baj, hogyha az európai adósságválságot nem fékezik meg rövid úton, akkor hamarosan ki fog derülni, hogy nincs itt szó valódi szándékról, csak egy blöffről, mert ez a válság borzasztóan súlyossá tud válni és országokat tud elsöpörni. Ha az európai rendszert nem kapják gyorsan össze – és ennek nincs jele, az ECB továbbra is megköti saját kezét, közös politikai akarat nincs:
https://www.bloomberg.com/news/2011-11-17/euro-rescue-plan-falling-short-renews-franco-german-spat-over-role-of-ecb.html  és https://www.portfolio.hu/gazdasag/maximalizalna_az_ekb_a_kotvenyvasarlasokat.158587.html – akkor a blöff nem fog bejönni, rájönnek a befektetők, hogy a király meztelen. Pláne, ha ennyire egyértelmű a helyzet:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/megszolalt_az_eu_is_nem_kaptak_meg_megkeresest.158593.html.

Attól tartok, hogy bár verbális intervenciónak, a pánikhangulat megállítására elég az IMF-csomag ígérete, azonban egyre többen fogják azt gondolni, hogy nincs is valódi szándék a csomag aláírására és a piacok ebben az esetben újult erővel eshetnek neki a magyar eszközök eladásának.

Forrás: zsiday.hu