A bőség korszakában élünk (bár nem akarjuk észrevenni)

A világgazdasági válság és az abból történő lassú kilábalás hatásaként könnyű pesszimistán tekinteni a világra, kilátástalannak megélni a jövőt. Én magam is negatívan vélekedek a gazdasági helyzetről: amíg nem kezdünk valamit a felhalmozott adósságheggyel, addig nehéz elhinni, hogy tartósan magas gazdasági növekedés tudna kialakulni a világban. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára sem: míg az adósságheggyel birkózunk, közben azért a technológiai fejlődés halad előre, megteremtve a jövő növekedésének alapját.

A hetekben akadt a kezembe Steven Kotler, Peter H. Diamandis – Abundance (bőség) című friss könyve, amely erre a folyamatos technológiai fejlődésre helyezi a hangsúlyt. Az élvezetes stílusban megírt mű az élet több fontos területén (egészségügy, mezőgazdaság, energiatermelés, stb…) próbálja meg bemutatni azon új találmányokat, lehetőségeket, amelyek várhatóan könnyebbé teszik majd az életünket a következő évtizedekben és további milliók számára fogják megteremteni a jólét lehetőségét.

De a könyv fő üzenete talán nem is a konkrét találmányokban, elképzelésekben rejlik (ki tudja, mi bizonyul valóban életképesnek belőlük), hanem abban, ahogy rávilágít, mekkora hatalmas jóléti fejlődést jelentett a Föld lakói számára a technológiai haladás a múltban, és hogy pszichikailag mennyire nem úgy vagyunk kódolva, hogy ezt észrevegyük. Érdekes például, hogy ma Magyarországon mennyire sokan úgy érzik, rosszabbul élnek, mint az előző rendszerben, miközben ha objektíven végiggondolnák, hogy pontosan milyen jólétben éltek akkor, rá kellene jönniük, hogy nincs igazuk. A Földön soha nem élt még ennyi ember ilyen jólétben, mint ma. Melegen ajánlom hát a könyvet mindenki számára, aki úgy érzi, épp meglehetősen pesszimista a jövőt illetően.

A könyv említése kapcsán nem tudok nem kitérni arra, amiről már többször írtam az Alapblogon, nevezetesen a horizontális fúrás technikájára és a palagáz (illetve palaolaj) sztorira. Bár a könyv nem foglalkozik ezzel a témával mélységében, de a történet alakulása nagyon rímel az könyv mondandójára. Ha igazuk van a geológusoknak, akkor éppen egy energetikai forradalmat élünk át, amely technológiai áttörés hatására újabb évtizedekre megteremtődik az olcsó energia és a gazdasági fejlődés lehetősége. Erről az oldalról máris sokkal könnyebbnek látszik az USA kilábalása a hitelválságból, mint Európáé. (És ezzel párhuzamosan tűnik vonzóbbnak a dollár az euróhoz képest, csatlakozva Viktor véleményéhez.)