A botcsinálta milliárdos

Üres zseb, újratöltve

Hogyan válhat dollármilliárdossá egy inkompetens vezető és hanyag cégtulajdonos, miután csődbe kormányozta a vállalatát? Habár ez az abszurd végkifejlet még nem következett be, az ügy még nincs lefutva teljesen, de nem kizárt, hogy ez lesz a vége. Ha esetleg így is alakul majd, akkor sem az illető ügyeskedése vagy csavaros esze vezet erre a furcsa kimenetelre. Nem ő tehet róla. Sokkal inkább a jogrendszer felkészületlensége a kriptovilágban tapasztalható extremitásokra és a jogszolgáltatás lassúsága. A bitcoin rövid történelme tele van érdekes és bizarr sztorikkal, az egyik a befejezése felé közeledik.

Tavaly hatalmasat robbant a kriptopénzek piaca. A bitcoin ára az év eleji ezer dollárról indulva decemberben 20 ezernél tetőzött. A bitcoin világszerte a címlapokra került, a gazdasági oldalak pedig már a főbb devizák mellett közlik az árfolyamát. Bármilyen eszközről is legyen szó, a mániás időszakokat rendszerint vérzivatar szokta követni a piacokon. Ez a bitcoin esetében sem történt másképp, az árfolyam a csúcs beállítása óta harmadolódott. Azonban nem ez volt az első olyan év, amikor komoly vételi pánik alakult ki a bitcoin vásárlói között. Legutóbb 2013-ban történt ilyesmi. Az akkori árfolyamgörbe pedig – alakra legalábbis – egészen hasonlít a tavalyihoz. Igaz, akkor mindez sokkal kisebb publicitás és ár mellett történt, az év eleji 13 dollárról decemberre 1200-ig repült a bitcoin. A csúcs beállítását követően akkor is hirtelen fordult a piac, és a mániából való kijózanodás jegyében nagyobb zuhanások következtek.

A piac takarít

A piaci felfordulásokat senki sem szereti, de arra mindenképpen jók, hogy kirostálják a gyenge vagy csaló szereplőket. A kedvező piaci környezet által elfedett hiányosságok a nehéz időkben szoktak előbukkanni és bajt okozni, sokszor egy-egy ikonikus csődesemény is fűződik hozzájuk. Jó példa erre a magyar brókerbotrányok kipattanása. A csalárd üzleti gyakorlat sok-sok éve zavartalanul folyt már, amikor 2015 januárjában a Svájci Nemzeti Bank váratlan döntése nyomán néhány órán belül 30 százalékot erősödött a frank. Ez sokaknak okozott hatalmas veszteséget, a piaci sokk miatt óvatossá váló befektetők pedig elkezdték kivonni a pénzüket a brókercégektől. Csak ezután vált világossá, hogy melyikük nem tudja azt visszafizetni. Ahogy mondani szokás: amikor jön az apály, csak akkor derül ki, hogy kin nincs fürdőruha.

Felelősből milliárdos?

A 2013-as bitcoin hype-ot követő vérzivatarhoz is kapcsolódik egy ikonikus csődesemény. A kripto-befektetők rémületét és az árfolyamesést is súlyosbította, hogy 2014 februárjában jelentette be fizetésképtelenségét a piacvezető bitcoin tőzsde, a Mt. Gox. Az ijedtség nem volt alaptalan, a globális bitcoin forgalom 70 százalékát ezen a japán tőzsdén bonyolították, rengeteg befektető tartotta náluk kriptopénz vagyonát. Márpedig az első hírek szerint ennek lába kélt, 850 ezer bitcoin hiányzott a könyvelésből. Ami óriási mennyiség, az akkori összes bitcoin 7 százaléka. A tőzsdét üzemeltető cég nem sokkal később elinduló és a mai napig tartó felszámolása során egészen hajmeresztő dolgok derültek ki a vállalat viselt ügyeiről, gondatlanságból nem volt hiány. A felszámolás mégis dollármilliárdossá teheti a fő felelőst, a cég egykori vezérigazgatóját és legnagyobb tulajdonosát, Mark Karpelest. Hogyan lehetséges ez és hogyan jutottunk idáig?

Ki az a Mark Karpeles?

A szebb napokat is látott Mt. Gox-ot egy Jed McCaleb nevű amerikai programozó alapította. 2010 nyarán az első tőzsdék között indította el a bitcoinnal való kereskedést, amúgy 5 centes árfolyam mellett. McCaleb azonban időhiány miatt a következő év márciusában eladta a cégét egy francia szoftverfejlesztőnek, a már említett és akkoriban mindössze 25 éves Mark Karpelesnek, aki vezérigazgatóként a cég irányítását is átvette.A Karpeles által vezetett tőzsde forgalma a bitcoin ismertségével párhuzamosan szépen nőtt, de nem kerülték el a hekkertámadások és technikai malőrök sem. Az elkövetett hibák egy része természetesnek is mondható, hiszen a világ éppen csak elkezdte megtapasztalni és kitanulni az abszolút csecsemőkorban levő bitcoin működését. Azonban Karpeles cégvezetési gyakorlatáról furcsa sztorik keringtek. Az egyik bennfentes szerint az ifjú programozó szerette, ha dicsérik, szerette a gondolatot, hogy ő egy vezérigazgató, de a napi cégvezetési munka inkább csak untatta. A feladatokat nem igazán tudta priorizálni, a biznisz egyre jobban esett szét, hatóság által befagyasztott bankszámlától kezdve bírósági perekig egyre több ügy bonyolította a tőzsde életét.

Eszkalálódnak az események

Ráadásul az ügyfelek számláiról indított pénzkiutalások 2013 nyarán elkezdtek késlekedni, míg végül 2014 februárjában már a bitcoin kiutalásokat is felfüggesztették. Ekkor már lehetett sejteni, hogy nagy a baj. Valóban, néhány nappal később bejelentették, hogy 850 ezer bitcoin hiányzik a tárcáikból. Maguk sem értették, hogy ez pontosan mikor és hogyan tűnt el. Azt valószínűsítették, hogy hekkertámadásnak estek áldozatul. Mint később kiderült, igazuk volt, azonban a hekkerek nem egyszerre lovasították meg a bitcoinokat, hanem éveken keresztül folyamatosan lopták el kisebb összegekben. A tőzsde menedzsmentjének teljes inkompetenciájára utal, hogy mindez nem tűnt fel nekik. A szürreális események sorát gyarapította, amikor néhány héttel később azzal álltak elő, hogy az eltűnt bitcoinok közül mégis megtaláltak 200 ezret egy olyan tárcában, amelynek a létezéséről már régen megfeledkeztek, de most a tárcák visszamenőleges átvizsgálása során újra felfedezték. A tárca tartalmához valószínűleg azért nem fértek hozzá a hekkerek, mert maga a tőzsde is elfelejtkezett róla még azelőtt, hogy 2011 végén elindult volna a szisztematikus kifosztása. A hiány így „csak” 650 ezer bitcoinra olvadt, az ügyfelek számára pedig feltűnt némi reménysugár, hogy legalább valamennyit visszakapnak a pénzükből.

Elhúzódó felszámolás

Mivel a Mt. Gox tokiói székhelyű cég, ezért a japán törvények szerint el is indult a felszámolása. Ennek során első körben fel kellett mérni, hogy pontosan kiknek és mennyivel tartoznak. Számos ügyfélnek bitcoin követelése volt a céggel szemben, de a japán törvények szerint a tartozást aktuális árfolyamon beszámítva jenben kellett meghatározni. Csaknem 25 ezer ügyféllel szemben nagyjából 420 millió dollárnyi adósságot állapítottak meg. A felszámolás folyamata azonban a rengeteg hitelező és több vitatott követelés miatt a mai napig sem fejeződött be. Tavaly májusban azonban érdekes dolog történt. A bitcoin árfolyama 2000 dollár fölé kapaszkodott, és a felszámoló kezelésében tartott 200 ezer bitcoin értéke elérte a cég teljes adósságát. Ugyanis évekkel korábban a bitcoin követeléseket 483 dolláros árfolyam mellett váltották át pénzre. A japán törvények szerint arra nem volt lehetőség, hogy az ügyfelek pénz helyett a bitcoinjukat követeljék vissza.

A nagy fordulat

Csakhogy a bitcoin szárnyalása akkor éppen csak elkezdődött. Márpedig ha egy cég a felszámolása során kifizeti minden megállapított adósságát és megtéríti a hatósági eljárás költségeit is, akkor minden további vagyon a cég tulajdonosait illeti. Ilyesmi a gyakorlatban nem igazán szokott előfordulni. Ebben az esetben viszont a csődbe ment cégtől lefoglalt eszköz értéke sokszorosára emelkedett, vagyis a teljes kártérítés után is még bőven maradhat az inkompetens tulajdonosnak. Karpeles malmára hajtotta a vizet az is, hogy a felszámoló kiváló időzítéssel 2017 decembere és 2018 februárja között, a piaci csúcs közelében eladott kb. 36 ezer bitcoint (továbbá hasonló mennyiségben bitcoin cash-t is, ami a bitcoin forkolása miatt időközben keletkezett). Ezzel az eladással pedig lényegében előteremtette a cég teljes adósságának pénzbeli fedezetét. És ha más nem jön közbe, akkor a maradék 164 ezer bitcoin – ami aktuálisan nagyjából egymilliárd dollárt ér – Karpelest illeti. Természetesen az egykori Mt. Gox-os ügyfeleknek nem tetszik ez a megoldás. Akinek egy bitcoinja volt a tőzsdén a csőd időpontjában, az nem 483 dollárnyi jent szeretne visszakapni, hanem az egy bitcoinját. Nyilván azt nem lehet, hiszen rengeteg kriptopénzt elloptak, viszont az egy helyett egynegyed bitcoint ki lehetne fizetni számukra. Még az is sokkal többet ér, mint a 2014-ben pénzben megállapított adósság. Az pedig végképp elfogadhatatlan lenne számukra, ha a két összeg közötti különbség Karpeleshez vándorolna.

Forrás: HOLD

Forrás: HOLD

Az ügyfelek nem adják fel

Jelenleg ezek az ügyfelek azon fáradoznak, hogy a tőzsde felszámolását csődeljárássá alakítsák. Azt remélik, hogy ha sikerrel járnak, akkor a cég adósságát újra lehetne tárgyalni, és ennek során az ügyfelek jobb pozíciót tudnának kiharcolni maguknak. Folyik a japán törvények értelmezése, a jogi út keresése. A helyzetüket nehezíti, hogy ilyesmire még nem volt precedens. Az Alapblogon feltétlenül beszámolunk majd ennek a különös ügynek a kimeneteléről.

Frissítés

A cikk megírása óta a japán bíróság az Mt. Gox felszámolását csődeljárássá változtatta. A tőzsde egykori ügyfelei így nagyobb kártérítésre számíthatnak, és minimálissá vált annak az esélye, hogy az inkompetens cégvezető a puszta szerencsének köszönhetően dollármilliárdossá válik.