A bővülő Föld

Nagy divat a Föld nyersanyagaiért aggódni. Az alábbi – archívumunkból kivett – cikk ezen aggódókat hivatott megnyugtatni.

 

Emlékszünk még 1980-ra? Amikor a túlnépesedés volt a klímaváltozás? Bizonyos szempontból ez nem változott, csak most már a fejlett világ folyamatosan csökkenő lakosságát is szokás sokallani. Igaz, 1980-ban annyiban más volt az aggodalom, hogy a fő motívuma a Föld véges erőforrásai voltak. Az erőforrások miatti aggodalom (a 73 százalékkal, 4,5 milliárdról 7,8 milliárdra növekvő populáció mellett is kevesebb éhezéssel és nyomorral) most már fölöslegesnek mondható.
E tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy az emberek nem rosszat tesznek a Földnek és ennek alátámasztására egy érdekes mutatót találtak. Ha a túlnépesedés miatt szűkössé válnak az erőforrások, annak egyértelmű következménye az lenne, hogy azok folyamatosan drágulnának. Azonban ennek éppen az ellenkezője történik. Pláne, ha nem egyszerűen semmit sem érő devizákban fejezzük ki az árukat, hanem emberi munkaerőben, azaz, hogy mennyit kell dolgozni egy egységnyi nyersanyag megszerzéséért.
Mint a lenti ábrán látjuk, egyre kevesebbet: a kávéért és cukorért 87 százalékkal, a csirkéért 48 százalékkal, a vasércért 35 százalékkal kell most kevesebbet dolgoznunk átlagosan, mint 1980-ban. A felsorolt 50 alap nyersanyag átlagosan 74 százalékkal „olcsóbb”, tehát az átlag földlakó 287 százalékkal jobban él e mérce alapján!

Az alábbi idézet talán jól megfogja a lényegét annak, miért nyer az, aki az emberi találékonyságra fogad:

A világ erőforrásai limitáltak. Pont, ahogy a zongora billentyűi, amelyből 88 darab van. Mégis, a velük való játék lehetősége végtelen. Ugyanez igaz a bolygóra, amelynek atomjai végesek, de azok kombinációi végtelenek. Nem a bolygó fizikai korlátai számítanak tehát, hanem az emberi elme szabadsága, hogy ezekkel kísérletezzen.