A Cofinec kérője

Kicsomagolnának

Az első hazai tőzsdei vállalatfelvásárlás történhet meg egy hónap múlva, ha a Luxemburgban kizárólag erre alakított Ceneupac S.A. ajánlatát a csomagolóanyag- és nyomdaipari tevékenységet végző Cofinec N. V. jelenlegi tulajdonosainak több mint kétharmada elfogadja.

Aligha nem a játékelméletből ismert „a fogoly dilemmájához” hasonlít a Cofinec (Companie Financiere pour l’Europe Central N. V.) nagyrészvényesei előtt álló döntés. Most a társaság tulajdonosainak arról kell határozniuk: eladják-e külön-külön részvényeiket, avagy kooperáljanak, mert különben rosszul járhatnak. A Ceneupac S.A. elnevezésű, luxemburgi bejegyzésű befektetési társaság ugyanis egyenként 2376 forintos áron április 21-étől május 25-éig érvényes felvásárlási ajánlatott tett a Cofinec valamennyi tulajdonrészt megtestesítő értékpapírjára, összesen 7 milliárd 826 millió forint értékben. Ám az ajánlat csak akkor érvényes, ha sikerül a részvények több mint kétharmadát, 67 százalékát megszereznie.

A Ceneupacot kifejezetten a Cofinec megvásárlására hozta létre – fele-fele arányban – a Közép- és Kelet-Európai zártkörű részvénybefektetésekkel foglalkozó amerikai alap, az Argus Funds és az ugyancsak amerikai, az európai fejlődő piacok befektetésére szakosodott Croesus Central European Corporate Restructuring Fund.

A felajánlott ár az MNB ez év március 30-ai deviza-középárfolyama alapján 10 dollárnak felel meg, és 18,3 százalékkal magasabb, mint a Cofinec alapszabályában kikötött vételi ajánlatra vonatkozó minimumár, azaz az utolsó harminc nap tőzsdei átlagának 150 százaléka. A Cofinec 5 százalékkal nagyobb tulajdonnal bíró hat „foglya” – tulajdonuk együtt több mint kétharmadnyi – a hírek szerint lapunk megjelenése idején ül le egyeztetni. A Concorde Befektetési Alapkezelő Kft. kivételével mindegyikük drágábban szerezte Cofinec-részvényeit, mint amennyiért most el tudná adni azokat. A Concorde, mint Szabó László igazgató a HVG-nek elmondta, tavaly szeptember-október folyamán 1200 forintos átlagáron vette a Cofinec-papírokat, tehát 100 százalékos nyereséggel tudnának túladni rajtuk „amely szempont döntésünknél kizárólagossággal bír” – hangoztatta.

 Társaság  Tulajdoni hányad (%)
Credit Suisse Asset Management Ltd. 23,6
Budapest Alapkezelő Rt. 11,7
Concorde Befektetési Alapkezelő Kft. 9
Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap 8,7
Capital International Plc. 7-8
Fleming Investment Trust
Managament Ltd. 6-7
Összesen: 66-68
*Becsült értékForrás: A Cofinec 1998. évi gyorsjelentése, piaci információk

Forrás: HVG – 1999. április 24.