A Concorde felkerült a norvég vagyonalap kezelőinek listájára

Az idén tovább nőhet és az 5000 milliárdot is elérheti a hazai befektetési alapokban levő tőke nagysága – mondták el a Concorde Alapkezelőnél. A cég egy átvilágítás után felkerült a norvég állami vagyonalap kezelőinek listájára, ami jó referencia lesz másutt is.

Különleges év volt a tavalyi a Concorde Alapkezelő számára is, elsősorban az alacsony kamatszint nyomán bekövetkezett hatalmas tőkebeáramlás miatt – mondta el Bilibók Botond, az alapkezelő vezérigazgatója a cég sajtóbeszélgetésén.

Arccal a lakosság felé

A kilencvenes évek közepén-végén intézményi alapkezelőként indultunk – mondta el Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Azután 2004-ben egy privát banki vagyonkezelő kopogott be hozzájuk, aki ügyfelei számára új alapokat szeretett volna indítani. De még ekkor sem gondolták, hogy a befektetési alapjaik értékesítése szélesebb körben elterjedhet. Sokáig a bankok, biztosítók főleg saját termékeiket értékesítették, más cégekét alig. Ma már a Concorde Alapkezelőnél az árbevétel fele lakossági termékekből származik.

A 2008-as időszak gyökeresen változtatta meg az életet. Még 2005-ben indult a Vakmajom-team abszolút hozamú alapja, amely nagyon jól vészelte át a válságot. Az azóta felnőtt új alapcsalád, az abszolút hozamú alapoké nagyon népszerű lett Magyarországon. A lakosság várhatóan ezután is keresni fogja a rövid időhorizontú, de a betéteknél jobb teljesítményű alapokat – mondta Bilibók. A Concorde Alapkezelőnek alapvetően négy ilyen típusú portfóliója van, a Columbus Alap, a Platina Pí, a Citadella és a Vakmajom (VM), a társaság nemrég számos első helyezést ért el a Privátbankár Klasszis díjkiosztóján.

Feltették a norvégok a listájukra

A Concorde Alapkezelő három évvel ezelőtt úgy döntött, megpróbálkozik nemzetközi megjelenéssel is. A magyar részvénypiac megrekedt, alig vannak új bevezetések, óhatatlanul ki kellett lépni erről a piacról. Ez a folyamat már a 2000-es évek elején megkezdődött, az elmúlt 10-12 évben már folyamatosan a globális piacokon fektettek be.

Az ősszel elindítottak négy Máltán bejegyzett abszolút hozamú alapot, amelyek az itthoni négy stratégia összetételét képezik le. Ezekkel próbálnak az európai piacra valamilyen módon betörni. Tavaly december 31-étől ott vannak a világ egyik legnagyobb alapja, az ezermilliárd dollár körüli szuverén norvég vagyonalap vagyonkezelőinek listáján, ami Bilibók Botond szerint az utóbbi húsz év legnagyobb szakmai sikere a cég számára. A titoktartási szabályok miatt azonban egyetlen részletről sem beszélhetnek.

Háttérbe szorulnak a bankok

Eredetileg az volt a gondolat, ha jók a vagyonkezelői teljesítményeink, akkor miért egy olyan országban szolgáltassunk, ahol ennyire kicsi a megtakarítási piac – mondta el Szabó László. Ebben azonban tavaly változás indult Magyarországon is, a tavalyi 1000 milliárd forint feletti tőkebeáramlás ezt mutatja. A jövőben valószínűleg továbbra is háttérbe szorulnak a bankok, és a befektetőknek, újságíróknak inkább az alapok hozamait érdemes majd figyelniük – hangzott el.

A norvég vagyonalap nagyon jó referencia, aki fent van a társaság listáján, azt mások is szívesen választják majd – mondta Szabó László. A listán maradni azonban csak úgy lehet, ha a jövőben is jók maradnak a hozamaik. A hazai alapkezelőt egy komoly átvilágítási folyamat során választották ki. A norvég vagyonalapnak egyébként 40-50 vagyonkezelő van a listáján, kötvény-, részvény- és ingatlanportfólió-kezelők. A Concorde Alapkezelő nem tervezi bővíteni 40 fő körüli jelenlegi létszámát a megbízás miatt.

Megcsináltuk, elvették

A külföldi piacon való megjelenés annak is a következménye volt, hogy a nyugdíjpénztárak államosításával elvittek tőlük 40 milliárd forintnyi kezelt vagyont. Szépen kiépítettünk egy üzletágat, majd elvették tőlünk – mondták el a cég vezetői. Egyébként még mindig vannak intézményi ügyfeleik, biztosítók, magánnyugdíjpénztárak. A privát banki üzletág mérete pedig mintegy 92 milliárd forint, nem egészen 500 ügyféllel.

A Concorde Alapkezelő mintegy kétmilliárd eurónyi vagyont kezel jelenleg, ebben a külföldi vagyonkezelés súlya egyelőre minimális. (Március végén 480 milliárd forint volt a nála kezelt összes vagyon, 2012 vége óta nagyjából megduplázódott.)

Forrás: Privátbankár.hu – 2014. április 2.