A damaszkuszi úton

Az elmúlt héten a görögök mellett Olaszország került a „problémareflektor” célkeresztjébe.
Mivel a fundamentális alapokon befektető alapkezelőnek kutya kötelessége közelről  tanulmányozni  a felmerült gondokat, hol is tölthettem volna az elmúlt napokat, mint Rómában! (A pletykák szerint a technikai elemzők Triesztben találtak komoly problémákat…)
Hja kérem nehéz az alapkezelők élete!
Empirikus kutatásaim alapján jelentem, hogy Berlusconinak igaza volt, már ami a teli szállodákat és az éttermeket illeti, sokszor tényleg egy tűt sem lehetett leejteni, de azok sem hazudnak, akik a súlyosbodó politikai feszültségekről tudósítanak. Megérkezésünk másnapján a következő kép fogadott a Piazza del Popolon:

111108laci1
111108laci2
Az államháztartás rendbetételének hatásai ellen tiltakozott a tömeg. Mint arról a kép tanúskodik, bizony keményen röpködtek a Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképek, ennek ellenére elég békésen ordibálgatott a sokaság. Meglepően sok piros ruhás tüntető tért be a téren álló Santa Maria del Popolo templomba (a zászlókat nem vitték be). Érdekes véletlen, hogy itt  látható Caravaggio egyik híres képe, a „Pál apostol megtérése a damaszkuszi úton”. Vajon meg tudja-e ismételni  a kétezer évvel korábbi „pálfordulást” Berlusconi és az olasz gazdaságpolitika?
Az olaszok számára a „deus ex machina” meredeken emelkedő kamatok formájában jelentkezik, ami egy idő után a 100 % feletti olasz államadósság finanszírozását  jelentősen megnehezíti. Mi lesz a megoldás?

Egyre világosabban kirajzolódik számomra, hogy lesz olcsó ECB pénz, de ez még sem lesz ingyen. Az alacsony kamatozású nyomtatott pénzhez nagy tömegben ugyanis csak olyan országok fognak hozzájutni, akik behajtják a fejüket a jövőben létrejövő, szuverén fiskális politikát megszüntető transznacionális európai költségvetési intézmény járomába. Aki ezt nem teszi meg, az pedig belefullad a saját adósságába. Így végül megvalósul egy másik olasz politikus 2001. évi víziója:
I am sure the Euro will oblige us to introduce a new set of economic policy instruments. It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created.” – Romano Prodi, EU Commission President, December 2001.
Caravaggio: Pál apostol megtérése a damaszkuszi úton

111108laci3