A forintot segíti az energiapiaci megnyugvás

A kedd éjjeli forintgyengülés átmeneti, elhanyagolható jelentőségű esemény volt, nem kell tartani attól, hogy a kurzus rekord gyenge szintekre tér majd vissza – állítják a 24.hu-nak nyilatkozó szakértők, köztük Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője is. A forintpiacon szeptember végén, október elején kialakult hisztéria alábbhagyott, jelentős részben az MNB beavatkozásainak és az energiapiaci fejlemények következtében.

Az ősz első felében klasszikus tőzsdei pánikot tapasztalhattunk Európa-szerte, amelyet törvényszerűen visszarendeződés követett. Ha a forint árfolyamát egybevetjük a német DAX-tőzsdeindex-szel, akkor azt látjuk, hogy az európai részvénypiacon is hasonló trendek zajlottak le. A forintárfolyam mélypontját október 13-án érte el 433 euró körül, eközben a DAX október 12-én került mélypontra. A forint esetében némileg nagyobb volt a pánik, mint a német tőzsdén, de a két jelzett időpont óta folyamatos az erősödés mindkettő esetében.

Mindkettő esetében túlreagálták a befektetők a helyzetet, de a globális tőkepiaci hangulat azóta javult

– értékelt a lapnak Balásy Zsolt.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

A tőzsdei pánik erősen összefüggött a gázár robbanásával. A földgázár augusztus végén tetőzött, összhangban azzal, hogy a tárolók feltöltésének időszaka nyár végére esik. Az idei télre azonban már a tarifáknak nem lesz különösebb gazdasági hatása, hiszen a tárolókat feltöltötték, az energia iránti kereslet most jóval alacsonyabb.

Ezzel együtt az orosz-ukrán háború fejleményei már alig hatnak a gázpiacra, mivel az Európai Bizottság döntéseinek köszönhetően a befektetők elkönyvelték, hogy Európa lépésről lépésre függetlenedni fog az orosz gáztól. Jelenleg csak olyan aligha elképzelhető fejlemények dobhatnák meg a gázárakat, minthogy Irán atomfegyverekkel támadja meg Katart, hiszen a közel-keleti ország immár jelentős alternatív gázforrást jelent Európa számára Oroszországgal szemben – példálózott a portfóliókezelő.

Ősz derekára a piacokon minden szempontól óriási megnyugvás történt energiaárak tekintetében, s ez egy olyan fundamentális tényező, amely a forint erősödését segíti

– mondták egybehangzóan a 24.hu által megszólaltatott szakértők.

Nyolcadik Henrik inflációja

HOLD After Hours podcast: Ezúttal Szőcs Gábor a vendégünk, megnézzük mi olcsó a piacokon és, hogy miért legyen az embernek részvénye, valamint megünnepljük, hogy az Economist beállt a klímarealisták táborába. És még sokminden.