A guruk tényleg tudják?!

Az elmúlt időben sok „befektetési gurutól” hallottunk véleményeket a világgazdaság jövőjével kapcsolatban. Még a blogban is megjelentek a világ legelismertebb gurujaitól származó gondolatok. Vajon tényleg mindig igazuk van? Ezt próbálom a cikkben kicsit boncolgatni.

A kő-papír-ollótól a tőkepiacig

Mindenki szeret játszani. Kettesben is izgalmas egy társasjáték, de a 4 fős táblás játékok kedveltebbek, egy 10 fős póker játszma pedig csodálatosan izgalmas tud lenni. Vajon miért nem mindig az nyer aki a legokosabb, legtapasztaltabb, legjobban ismeri a szabályokat? Egyszerű a megoldás, mert ott az osztó, aki a lapot adja. És mivel nem mindenkinek ugyanazt osztja és senki nem ismeri a másik lapját ezzel rögtön ott a bizonytalanság. Aztán persze ott a blöff is, fals emelések, na meg persze a játékosok beszélgetnek is közben. Van, hogy nagyot mondanak, van hogy direkt alul pozícionálják a lapjukat. Egy profi pókeres megtanulta már, hogy egyáltalán nem arra kell figyelni, hogy ki mit mond, sokkal inkább arra, hogy ki mit csinál. Sőt leginkább arra, hogy nem tudatosan ki mit csinál, mert a testbeszédet csak az igazán profik tudják jól kontrollálni.

Képzeljünk el egy olyan játékot, ami sokkal több körös, mint egy pókerparti és több száz millióan játsszák. No limit, mert bárki bármekkora tétet adhat, és nagyon sok hitelt lehet felvenni, ezért szinte mindenki több pénzből játszik, mint amennyi van neki (főleg az akinek egyébként is sok pénze van). Hihetetlen izgalmas. Sokkal jobb mint a póker. A tőzsde pont egy ilyen „játék”.

Sok hasonlóság van a pókerrel és mégis sok (sokszor érthetetlen) különbség is.

Hasonlóság, hogy itt is pénzben játszunk és az is hasonlóság, hogy mindenki ismeri a játékszabályokat, különbség viszont, hogy azok sokszor változnak játék közben (short tilalom, állami beavatkozások…). Hasonlóság, hogy vannak nagy játékosok („guruk”), akik már régóta keresnek sok pénzt, különbség, hogy míg a pókerben az ilyen játékosokra csak annyit szokás mondani, hogy ügyesek és senki nem feltételezi róluk, hogy egy nyert leosztás után a következő leosztásban is biztosan nyernek, a tőzsdén a „guruk-ról” sokan gondolják, hogy mindig csak pénzt keresnek és tudnak valami olyat, amiről ők maguk nem. Gyakran hallom: „Önök közelebb vannak az információkhoz, biztosan hallottak valamit amiről a kisbefektetők nem tudnak (insider információ)” vagy „kis számú érdekcsoportok vezérlik a tőzsdéket”. Fura. A pókerben senki sem feltételezi, hogy a játékosok együtt is gondolkodhatnak és a végén feleznek, harmadolnak…

A Guru is blöfföl?

Meglepő megállapítást teszek! Akárcsak a pókerben, sokszor a tőkepiaci guru is gyakran blöfföl (ami tőzsdei értelemben annyit jelent, hogy nem azt teszi, mint amit mond). Miből gondolom? Dr. Doom (vagyis Marc Faber) legalább 8 éve a világvégét jósolja meg szinte minden évben (nem véletlenül az a beceneve hogy Dr. Végzet). Tény, hogy 5-15 évente egyszer mindig bejön neki (elvégre 5-15 évente mindig van valamilyen válság), de komolyan gondolhatja valaki, hogy az aki 8 éven keresztül shortolja az S&P 500-at (olyan pozíciót vesz fel, ami az árfolyam eséséből keres, az emelkedése esetén veszít) az 2002-2007-ig talpon tudott maradni?

Jó jó blöfföl, de akkor is pénzt keres mert biztosan tudja!

NEM! Nem tudja!!

Sok port kavar lassan már 3 éve a ma már neves (3 éve talán csak szakmai körökben ismert) közgazdász Nouriel Roubini. Hiszen ő is biztosan tudja a tutit. Évekkel korábban megmondta, hogy a válság mitől fog kirobbanni, sőt még a 2008-at is tudta. Ma is előszeretettel nyilatkozik és minden alkalommal végigfut a világon, amit mond. A valóság sokkal kiábrándítóbb. A helyzet az, hogy Roubini pénzügyi elemző és tanácsadó cége az idei évben 14 millió dolláros árbevételt ért el (sokat ér a hírnév) azonban nem hogy hatalmas profitot nem termelt, hanem 2 millió dolláros veszteséget halmozott fel.

A világ leggazdagabb befektetője Warren Buffet cége év eleje óta elvesztette értékének közel 7 százalékát. Sőt az egyik legnagyobb gurunak tartott John Paulson legfontosabb alapja idén elvesztette értékének egyharmadát.

A guru tehát nem tudja! Azt legalábbis biztosan nem, hogy mi lesz 1 vagy 3 hónap múlva. Viszont abban, hogy mik a legfontosabb kockázatok sokszor igaza van. Persze minden egyéb változatlansága mellett. Ha a kormányok változtatnak a politikájukon vagy a játékszabályok változnak, akkor a guruk világképe is változik. És biztosak lehetünk benne, hogy ezt is kommunikálni fogják. Hiszen ha egy nagy guru mond valamit, rövid távon gyakran igaza lesz, de főleg azért, mert annyian hallgatnak rá, hogy már csak az, ha mond valamit piaci reakciót vált ki. Ne legyenek illúziónk, ebből azért inkább keres a guru, mint bukik. Érdemes olvasni őket, hiszen ők korunk gazdaságának nagy gondolkodói, de óvatosan kezeljük a véleményüket (az enyémet is, hiszen én még csak guru sem vagyok)…