A kedvenc gyerekeket tovább tömték

Gyakran előfordul, hogy valami slágertermékké válik, ahogy az is, hogy a kedvenc gyerekkel kezd mindenki foglalkozni, őt támogatja.  Ebben a cikkben a „kedvenc gyerekek” Budapest, ingatlanok és a föld. Sokat lehet olvasni és hallani arról, hogy a magyaroknak nagy az ingatlanbirtoklási vágyuk, és így van ez a földdel is. Az elmúlt időben sokat foglalkoztam azzal, hogy összehasonlítsam ezen befektetések értékét, változását. Mivel óriási téma mindkettő, csak információmorzsákat írok gondolatébresztőnek. A KSH-tól sikerült adatokat szerezni arra vonatkozóan, hogy melyik térségben mekkora beruházások történtek nemzetgazdasági áganként és milyen felosztásban.

Ami talán nem meglepő, hogy 2016 első fél évében a beruházások 36%-a fővárosi székhelyű szervezetekhez köthető, és sajnálatos, hogy Nógrád megye mindössze 0,8%-ban képviseltette magát, pedig egy karnyújtásnyira van Budapesttől.

A következő két ábrán Budapest és Nógrád megyében megvalósult beruházások értéke látható nemzetgazdasági áganként, 2016 első 6 hónapjában. A mezőgazdasági jellegű beruházások terén Budapestet (518 millió Ft) megközelítette Nógrád megye (510 millió Ft) ebben az időszakban.  A KSH táblázatait tovább elemezve kiderül, hogy az abszolút győztes mezőgazdasági beruházások terén Hajdú-Bihar megye (8381 millió Ft).  A nagy kedvenc, Budapest esetén mondható el az országban egyedül, hogy a befektetések jól diverzifikáltak.


Néhány megyében Nógrádhoz képest nagyon drága földárakkal találkozhatunk, de a fővárosunk itt is a középmezőnyben van. 2015. évi adatok alapján Nógrádban nőtt leginkább a földek ára, az előző évhez képest 33%-kal, de így is feleannyiba kerül, mint Hajdú-Biharban. Lehet, hogy Budapest után Nógrád az új befektetési célpont magánbefektetők számára? Előtte azért a földtörvényt jól át kell bogarászni, ugyanis sokkal nehezebb földet venni, mint ingatlant.

Készítettem egy összehasonlítást, miként fektethettük be a pénzünket mint magánbefektető ingatlanba és földbe, egyszóval abba, amit Magyarországon igazán „kedvenc gyereknek” tart mindenki. A Duna House Barométer elemzésében az látszik, hogy Budapesten a legmagasabbak a lakásárak. Az FHB elemzése Hajdú-Biharban mutatja a legmagasabb földárakat. A befektetés értéke természetesen függ a bérleti díjtól, támogatásoktól, amortizációtól stb.

Pest Hajdú-Bihar Forrás:
Ingatlan (60-66 m2) 30 millió Ft 12,3 millió Ft Duna House Barométer
Föld (10 hektár) 9,31 millió Ft 12,9 millió Ft KSH
Ingatlan bérleti díj/év 1,56 millió Ft 1 millió Ft Ingatlan.com
Földbérleti díj (10 hektár) 0,4 millió Ft 0,58 millió Ft KSH

A nagy kérdés az, mi fog történni ezen eszközök értékével egy medvepiacon. Miképp tudjuk mérni ezek értékének változását, rövid távon tudjuk-e egyáltalán. Kinek kell a föld, amikor nem kellenek a mezőgazdasági termékek, nem kellenek a részvények? Kinek kell az ingatlan, ha nem lesz munkahely, amiből a bérleti díjat lehetne fizetni?