A kilakoltatási moratórium negatív hatásai

Lejárt volna a kilakoltatási moratórium az USA-ban, de a szövetségi kormány két hónappal meghosszabbította azt a delta-variáns terjedésére hivatkozva. Humánusan még érthető intézkedés, persze, hogy senki se szereti a kilakoltatásokat, de különbséget kell tenni jogtalan, és jogos kilakoltatás között. Az előbbi ellen fel kell lépni, viszont az utóbbira alapvető szükség van, hiszen a szerződéseket be kell tartani és tartatni, ez a piacgazdaság lényege, pacta sunt servanda. Aki nem fizet, repül, a boltban sem szabad lopni.

Ha jobban belegondolunk, valójában roppant káros a moratórium tulajnak is és bérlőnek is. Sok olyan bérlő akad, aki akkor sem fizet, ha tudna. Minek, hiszen nem tehetik ki, tehát a moratórium terjeszti az élősködés kultúráját. Számos kisebb tulajdonos, márpedig ők teszik ki a lakáskiadók 40%-át, “apu-anyu” bizniszként, pedig óriási bajba került emiatt, például nem tudják törleszteni az ingatlanra felvett jelzáloghitelt. A moratórium ideája, hogy ilyet tehet az állam, meg fogja drágítani a bérlést, és meg fogja nehezíteni a bérlők számára, hogy kiadó lakást találjanak, mert a tulajdonosok a precedens miatt irtóztatóan meg fogják nézni, kinek adják ki az ingatlanukat, biztosítékokat akarnak majd látni, hiszen ott lesz a fejükben, hogy bármikor jön az állam, és mindenféle mondvacsinált okokkal megtiltja nekik, hogy rendelkezzenek a tulajdonuk felett. Mert majd influenzaszezon lesz, meg köhögnek kettőt, akármi.

A képen tulajdonos házaspár, akik nem tudják elvégezni a kiadott házukon a szükséges karbantartásokat, mert a bérlő nem engedi nekik. Forrás: The Wall Street Journal