A kognitív disszonancia redukciója

Például:

A forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövõben megkezdõdõ tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval”

https://www.portfolio.hu/gazdasag/a_forint_zuhanasat_magyarazza_matolcsy_miniszteriuma.160882.html

vagy:

Pleschinger: Nem lenne tragédia, ha nem születne IMF-megállapodás”

https://www.portfolio.hu/gazdasag/pleschinger_nem_lenne_tragedia_ha_nem_szuletne_imf-megallapodas.160867.html

A hazai gazdaságpolitika zsákutcába kormányozta magát és most, hogy a valósággal való szembesülés során kiderült, hogy tévúton járnak, ezt nem hajlandók elismerni, hanem önmagukat becsapva tovább erőltetik elképzeléseiket. Zajlik a kognitív disszonancia redukciója…

Mielőtt persze az általam igen kevéssé ismert területekre tévednénk, felejtsük el a fentieket és inkább nézzük mi történt ma: forint 320 felett, állampapírhozamok tovább kúsznak fel. A kormányzat láthatóan azt gondolja, hogy újabb IMF hitelek nélkül is sokáig húzhatja. Min alapszik ez a feltevés? Mivel az MNB-nek jó bőven van devizatartaléka, logikus annak feltételezése, hogy a kormányzat kölcsönkérheti/elveheti/kisajátíthatja a jegybanki tartalékot, és abból nyugodtan visszafizetheti a devizaadósság éppen lejáró részét. Ezért mondják azt, hogy nem is olyan fontos megegyezni az IMF-fel, hiszen nyugodtan ki tudjuk őket, meg a többi hitelezőnket is (devizakötvények tulajdonosait) nem csak hogy idén, de akár jövőre is. Ez matematikailag igaz állítás, de szokás szerint megint csak az elsőkörös hatásokat veszi figyelembe a többit nem. Tehát tény, hogy a jegybank tartalékait valamilyen módon el lehet venni, az is tény, hogy ebből lehet adósságot visszafizetni, tehát Magyarország fizikailag képes IMF segítség nélkül fizetési kötelezettségeinek eleget tenni.

Illetve képes lenne, ha a fenti események nem okoznának egy csomó egyéb változást. A jegybank függetlenségének teljes felfüggesztését jelentő tartalékelkobzás (bármilyen formában is valósítsák meg) az alábbiakkal járhat: EU-ból való kipenderítés (=nuku pályázati pénz), EU-támogatások felfüggesztése(=10000 kombájn blokád alá veszi az utakat, mivel gondolom hogy az éves 3-400 mrd Ft támogatás hiányozni fog a gazdáknak), nemzetközi kiközösítés, lakossági tőkemenekítés felgyorsulása.

A legutóbbi a legkomolyabb, hiszen ez önmagában is be tudja dönteni szinte bármelyik országot. Nem biztos, hogy nagy szükségünk van rá.

Forrás: zsiday.hu