A koronavírus élelmiszerhiányt (is) okozhat?

Ez a mondat elsőre rémisztő lehet és akár pánikszerűen elindulhatunk ismét egy élelmiszer bevásárlási körre, hogy betankoljunk lisztből és élesztőből, de még mielőtt ezt megtennénk üljünk le és kezdjünk el racionálisan gondolkodni. Nézzük meg miből és hol lehet/kell hiányra számítani, mennyire érinthet ez minket? Mely élelmiszerek tűnhetnek el átmenetileg a polcokról? Valamint gondoljuk át azt is, hogy ennek lehet-e esetleg valamilyen pozitív hatása a jelenleg mélységekbe taszított munkaerőpiacra, vagy legalább egy szűk szegmenésére?

Európa egyik munkaerőpiaci mozgatórugója a vendégmunkások voltak eddig, akik most a koronavírus korlátozások miatt otthon ülnek a határzár miatt (esetleg karanténban). Így várhatóan a német gazdaság mezőzgazdasági ágazatában munkaerőhiány fog fellépni, az idénymunkások szegmensében, hiszen valljuk be őszintén nem a ’fehérgalléros réteg’ fog paradicsomot betakarítani, vagy krumplit válogatni.

Annak érdekében, hogy megpróbálják a körülbelül 80 ezer fős munkaerőhiányt pótolni, online próbálnak embereket toborozni. A Eurowings eddig az maszkok és lélegeztetőgépek szállításában játszott kulcsszerepet, azonban most a mezőgazdasági munkások szállításában is kiemelkedő funkciója lett. Összefogva a mezőgazdasági termelők szövetségével, több tízezer betakarító vendégmunkást fognak Bukarestből Németországba vinni.

Az európai élelmiszerpiacot az ázsiai korlátozások is nagymértékben befolyásolják, hiszen

  • Vietnam, a világ harmadik legnagyobb rizs exportőre, a gabona készleteit építi, és az új exportszerződéseket a hónap végéig felfüggeszti
  • Thaiföld egy hétig betiltotta a csirketojások szállítását, miután a belföldi ellátás hiánya miatt a kereslet és az árak megduplázódtak
  • Hongkongban, hétfőre a rizs sok nagy szupermarketben elfogyott, és a különféle üzletekben legfeljebb két zsák rizs és két doboz tojás vásárlási korlátozását lehetett előírni

Az elemzők további exportkorlátozásokra számítanak, de azt állítják, hogy az élelmiszerhiány jelentősebb lesz azokban az országokban, amelyekben csak egy vagy két forrásból importálnak kapcsokat.

A rizs így nagy valószínűséggel egy darabig hiánycikk lehet Európában és a kaviár ára a rizsfelfújtéval fog vetekedni a nyár elején.

Magyarország azonban szerencsés helyzetben van, ugyanis mezőgazdasági többletünk van az alapvető élelmiszerekből és bőven tudunk exportálni is, így nálunk bizonyos árucikkektől eltekintve nem kell élelmiszerhiánytól tartani. Ránk nézve ez lehet egy további hosszú távú pozitív hatás, hisz a fókusz a jó minőségű magyar élelmiszeripari termékekre fog kerülni, így az őstermelőkre terelődhet ismét a figyelem, akik a piacok bezárása miatt nem tudják hol eladni termékeiket. Lehet nem lesz rizsünk, de lesz burgonyánk, répánk, karalábénk és jó minőségű gabonánk. A változatos étrendhez minden adott, ezért ismételten egyike vagyunk a legszerencsésebb országoknak.