A koronavírus okozta válság befektetői lélektana

Be kell kapcsolni a biztonsági öveket és feltölteni a pszichológiai raktárakat, ez nem egy egyhónapos történet lesz.

Mivel a nagy(obb) válságok lélektanukat és tőkepiaci viselkedésüket tekintve nagyon hasonlók, ezért sokat lehet a korábbiakból tanulni arra nézve, hogy mit is lesz érdemes csinálni a mostaniban. Erről fog szólni e cikksorozat.

A tőkepiac általában felfelé és lefelé is túlreagálja a reálgazdaság által adott ingereket. André Kosztolányi klasszikus analógiája a kutyáról és a gazdaságról jól jellemzi ezt. E példa szerint a reálgazdaság és a tőkepiac úgy mozog együtt, mint a pórázon sétáltatott kutya és a pórázt tartó gazdája. A reálgazdaság a gazda és a tőkepiac a néha a gazda elé, néha a gazda mögé szaladó kutya, ami akármennyire szaladgál előre-hátra, a póráznál távolabb sosem tud eltávolodni a reálgazdaságtól. Érdemes ezen analógiát kibővíteni több megállapítással.

  1. Általában, amíg a reálgazdaság (mint gazda) a maga ütemében mozog, addig a kutya a gazda várható mozgására előre reagál. Vagyis előre szalad, ha azt gondolja, hogy a gazda gyorsítani fogja lépteit, és visszaszalad, ha a gazda lassulására számít. Sőt hátra rohan, ha a gazda megfordulására (ha úgy tetszik a globális GDP nominális csökkenésére) számít, figyelembe véve azt is, hogy az aktuális információk alapján mekkora fordulat várható. Ha nagy, akkor akár akkorát is szaladhat visszafelé, hogy megrántva a pórázt gyorsabb megállásra kényszerítheti a gazdaságot.
  2. Külön kiemelendő, hogy a kutya nem(csak) a már megtörtént eseményekre reagál, hanem minél jobban megpróbálja megismerni gazdája éppen aktuális hangulatát és mozdulatait (hiszen bőven több, mint száz éve sétálnak már együtt), és a gazda általa várt jövőbeli mozgását reagálja le (sokszor túl).
  3. Szintén fontos, hogy mindig az aktuális információk alapján dönti el, hogy meddig, és merre szaladjon. Így, ha új információ kerül elő (például váratlanul tüsszent egyet a gazda), akár pillanatok alatt is újraértékeli a helyzetet, és jelen helyzetben fülét farkát behúzva rohanhat vissza az azelőtt boldogan előre szaladgáló kutya.
  4. A kutya gyors reagálású és igencsak jó megfigyelő, hiszen több százmillió befektető és kereskedő robot folyamatosan változó véleményét figyelembe véve másodpercről másodpercre találja ki, hogy merre lépjen. Míg rövid távon a póráz hossza és saját idegessége is erősen beleszól a viselkedésébe, addig hosszú távon mégiscsak a gazda mozgása határozza meg az irányát és trendjét.

A mostani tőkepiaci hangulat jól mutatja azt, hogy mekkorát tud változni a tőkepiaci befektetők véleménye a reálgazdaság jövőbeli irányával kapcsolatban. A cikk következő részeiben éppen e hatásokat fogom személetesen kifejteni folytatva az analógiát. Érdemes lesz követni…

 

A cikk második részét itt olvashatja: A reálgazdaság állapota

Bármilyen kérdése, megjegyzése van forduljon hozzánk bizalommal. Írjon nekünk a kapcsolat@hold.hu-ra!