A korrekciónak még nincs vége

Nehéz előrejelzéseket készíteni, különösen ha a jövőre vonatkoznak. A régi dán mondást figyelembe véve mégis megpróbálom összegezni, hogy mit gondolok a januárban elindult korrekciós fázisról.

Először is tudjuk, hogy igen komoly eufória volt tavaly az utolsó negyedévben, és januárban is, ennek elmúlásához idő kell.

Másodsorban tudjuk, hogy egy átlagos korrekció nem pár napig hanem 4-8 hétig szokott tartani.

Harmadsorban azt láthatjuk, hogy a korábban vezető piacokon (Nikkei, S&P) olyan komoly momentumvesztés van, amit régen nem láttunk (több mint egy éve).

Negyedsorban azt látjuk, hogy a feltörekvő piacokon – bár volt egy pánik – nincs jele egy kiforrott, tartósabb mélypontnak.

Ötödsorban azt is tudhatjuk, hogy az amerikai pénznyomtatás kivezetése valószínűleg megemeli a feltörekvő piaci kamatszintet, amely további alkalmazkodást követel számos országtól, és ez nem jár fájdalom/nehézségek nélkül.

Mindezeket összeadva azt gondolom, hogy a januárban indult korrekciós/riskoff fázis nem ért véget, annak lefutásához több idő kell (úgy vélem az egész negyedév erről fog szólni), ami alatt továbbra is nehéz, csapkodós időszak következhet, időnként minipánikokkal (EM devizák továbbra is sebezhetőek), és megnyugvásokkal (mint tegnap, és ma is, ha jó amerikai adatokat látunk). Továbbra is óvatosság javasolt.

Persze rugalmasnak kell lenni, mert mint tudjuk, a jövőt senki sem ismeri, az egyetlen amit tehetünk, hogy értelmesen vállalunk kockázatot, és megpróbáljuk kezelni azt…

Forrás: www.zsiday.hu