A korrupció elleni harc döntheti romba a gyémántpiacot

Míg egy évvel ezelőtt a szárnyaló gyémántpiac miatt Botswana Afrika egyik ékkövének számított és az Indiai Suvat városában autókat és lakásokat osztogattak év végi bónuszként, mára mindkét térség aggodalmaktól hangos. Egyelőre a kereslet csökkenése dominálja a piacot, melyből nagyon könnyen egy újabb jelentősebb negatív trend bontakozhat ki a gyémánt árában. A problémák gyökerét ezúttal is Kínában kell keresni, de egészen másképp, mint elsőre gondolhatnánk.

A nyomok Kínába vezetnek

A gyémántok iránti kereslet visszaesésének forrását nem is olyan nehéz megtalálni. A világ csiszolt gyémánt piacának közel ötödrészéért ugyanis a jelenleg komoly gondokkal küzdő Kína a felelős. A bajok mögött azonban nem csak a kínai gazdasági kilátások és a tőzsdei zuhanás állnak. A keresletet igencsak visszavetették az országban bevezetett korrupcióellenes intézkedések, amelyeknek részeként ma már szigorúan szabályozzák az ajándékba adható luxuscikkeket. De ugyanennek következtében – érthető módon – a kínai lakosság jobb módban élő része sem igyekszik már annyira hivalkodni gazdagságával, például gyémánt ékszereik villogtatásával.

A hatások világszerte érezhetők

A csiszolt gyémántok iránti kereslet visszaesésével együtt a gyémántbányászatra épülő gazdaságoknak és vállalatoknak is komolyan fájhat a feje. Legjobban Botswana szenvedheti meg az új trendet, hiszen 2013-ban az ország GDP-jének 25%-a kapcsolódott a gyémántbányászathoz. Ezzel vág össze, hogy az ország vezetése közel felére, 4,9%-ról 2,6%-ra vágta vissza a 2015-re várt GDP-növekedés mértékét.

Botswanának azonban ez csak az egyik problémája; a kitermelés mellett érdekelt ugyanis a gyémánt-feldolgozásban is, mely területen komoly nehézséget jelent, hogy egyre nehezebben tudja tartani a lépést az indiai versenytársaival. Botswana 15%-os részesedéssel bír a világ legnagyobb gyémántfeldolgozó-vállalatában, a De Beersben (a maradék 85% a dél-afrikai Anglo American tulajdona).

Az indai vállalatok is szenvednek

Botswana indai versenytársainak központja, Suvat egyik vállalata egy évvel korábban még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy autókat és lakásokat adott bónuszként dolgozóinak. A világ gyémánt megmunkálásának 80%-áért felelős városban viszont ma már nyoma sincs hasonló fényűzésnek. Június óta több mint ötezren vesztették el állásukat csak ott a kínai kereslet visszaesése miatt.

Az iparág pedig összesen több mint egymillió embert foglalkozat India-szerte (kétharmadukat Suvatban), így az ugyancsak a gazdasági növekedés felpörgetésén munkálkodó indiai vezetésnek is alapvető fontosságú a gyémántpiac kérdése.

Piacbefolyásoló tényezők

A gyémántpiacot befolyásoló alapvető trendek közül az egyik a fejlődő piacokról érkező kereslet megváltozása lehet. 2014-ben még inkább a középosztály felemelkedését és a társadalom vagyoni helyzetének gyémántpiac szempontjából kedvező átrendeződését emelték ki.

 gyemant3

A kínai társadalom 2010-ben 6%-át kitevő 16-34 ezer dollár éves keresettel rendelkező középosztálya a becslések szerint 2020-ra már 51%-ot tesz majd ki. A gazdagok köre pedig a 2010-es 2%-ról háromszorosára, 6%-ra nő majd 2020-ra.
Kína mindenhol hangsúlyos szereppel rendelkezik ezen a piacon, mind a gazdasági növekedés ütemét, mind a gyémántok iránti kereslet tekintetében.