A kriptoszámla nem bankszámla

Érdekes befektetői figyelmeztetést tett közzé az Amerikai Értékpapír- és Tőzsde Felügyelet (SEC), melyben arra hívták fel a befektetők figyelmét, hogy míg a bankszámlákra és az értékpapírszámlákra vonatkozik betétesi- és befektetővédelem, addig a lakosság körében (többnyire a tapasztalatlanabb magánszemély befektetőkre gondoljunk itt – a szerk.) egyre népszerűbb különféle kriptodevizákra, coinokra, tokenekre nem.

Azaz bármilyen nem várt, például a számlavezetést érintő negatív meglepetés esetén

teljesen kiszolgáltatottakká válnak ezek a személyek az eseményekkel szemben.

A kriptoeszközöknek az egyre terjedő lakossági népszerűsége azon (is) alapul, hogy sokaknak egyáltalán nincs tudomása arról, hogy ezek a digitális eszközök hiába ugyanazon a számítógépen/okostelefonon vannak megjelenítve, akár teljesen hasonlóan a hagyományos és biztonságot kínáló számlavezetésekhez (mint bankbetétjei vagy értékapírjai esetében), tágabb jogi környezetüket tekintve mások, mint a bank- vagy értékpapírszámlák.

Ha téves biztonságérzetet kapcsolnak a kriptoeszközök számlavezetéséhez, komoly negatív meglepetések érhetik a befektetőket.

Az Egyesült Államokban is van betétbiztosítás, melyet a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) nyújt, sőt, Értékpapír-befektetővédelmi Társaság (SIPC) is. Sem előbbi, sem utóbbi szervezet nem véd a befektetési eszközök, például értékpapírok piaci értékének csökkenése, által okozott veszteségek ellen, és nem véd a legtöbb kriptoeszköz elvesztése-ellopása-eltűnése ellen sem (ahogy a SEC-nél nem regisztrált befektetési termékekkel kapcsolatos veszteségekkel szemben sem). Tehát nem szabad ugyanolyan szintű biztonságot és megbízhatóságot várni a kriptoeszköz-számláktól, mint akárcsak a bankszámlák esetében.

A SEC az alábbi kockázatokra hívja fel a kriptoeszköz-befektetésekkel kapcsolatban:

  • nagymértékű volatilitás; illikviditás; annak a kockázata, hogy a kriptoeszközöket kezelő/nyilvántartó cég megbukhat, fizetésképtelenné válhat;
  • teljes kiszámíthatatlanság, beleértve azt is, hogy egy adott kriptoeszköz piaca teljesen eltűnhet, vagy a kriptoeszköz már nem lesz sehol sem kereskedhető;
  • a szövetségi, állami vagy külföldi kormányok szabályozásának változásai,
  • amelyek területükön akár teljes mértékben korlátozhatják a kriptoeszközök használatát, kereskedését;
  • csalás és műszaki hibák lehetősége;
  • hackerek beavatkozásai;
  • rosszindulatú programok működése.

A tájékoztató utolsó részében a SEC említést tesz egy történelminek is nevezhető intézkedéséről (ez volt az első ilyen eset a kriptokölcsönzési platformok tekintetében), melynek lényege, hogy

egy, kriptoeszközöket a befektetőktől havi kamat fejében kölcsönvevő céget megbüntettek 100 millió dollárra(!),

mivel „termékeit” nem jelentette be, illetve honlapján hamis és megtévesztő tájékoztatást tett biztosítéki gyakorlatára vonatkozóan, amivel (tehát szándékosan) alulértékelte hitelezési programjának kockázati szintjét (hogy vonzóbbá tegye azt).

Az elmarasztalt cég teljes mértékben az együttműködéséről biztosította a SEC-et.

Bitcoin a háborúban – BlokkolóÓra 191.

Nemrég az ukrán parlament elfogadta a virtuális eszközök szabályozásáról szóló törvényt. A bitcoin, az éter és a többi kriptovaluta eddig jogi szürke zónában volt, azonban mostantól Ukrajnában tiszta szabályok mellett legális a tartásuk, kereskedésük és bányászatuk.