A lakossági állampapírok (MÁP plusz) leginkább alulbecsült kockázata- folytatás

MÁP Plusz (alias „szuperállampapír”)

E cikkem a 2019. április 30-án megjelent cikk folytatása. A legutóbbi írásom arról szólt, hogy a sokak által bármikor visszaválthatónak gondolt lakossági állampapírok korántsem válthatók vissza minden körülmények között. A bejegyzésem végén pedig ígéretet tettem arra, hogy megvizsgálom, az akkor még nemzeti kötvényként ismert, mostanára már Magyar Állampapír Plusz-ra (MÁP plusz) keresztelt, kötvényt is ebből a szempontból, amikor megjelenik a hivatalos „Nyilvános ajánlattétele” és „Ismertetője”.

Mivel június 3-tól (azaz mától) jegyezhető is a papír, a kérdés igencsak aktuális. Vajon tényleg ez lesz az első valóban likvid, bármikor lejárati idő előtt visszaváltható lakossági állampapírunk? Jogos lenne a sajtóban egyre elhíresültebb „szuperállampapír” megnevezés?

A rövid válaszom az, hogy részben igen részben nem. Elolvasva a Nyilvános ajánlattételt a következő kép rajzolódik ki a papír likviditásával kapcsolatban:

A MÁP Plusz valóban az első magyar állampapír, amelynek nyilvános ajánlatéttelében megjelenik a kötelező visszaváltás, mint kötelezettség a forgalmazók és ezen keresztül a Magyar Állam felé. Ez komoly változás és előny a korábbi lakossági állampapírokhoz képest.

Azonban a Nyilvános ajánlattétel nem korlátlan visszaválthatóságot határoz meg. Azt írja elő, hogy a kötvény kamatfizetését követő 5 munkanapban a forgalmazóknak vissza kell váltaniuk a papírt gyakorlatilag névértéken (plusz az alatt a pár nap alatt felhalmozott kamaton). Ezen öt munkanapos időszakban tehát valóban korlátlanul likvid a papír. Ezen az időszakon túl továbbra is a forgalmazók üzletszabályzatára van bízva, hogy milyen áron jegyeznek árat a papírra (hasonlóan a korábbi cikkemben leírtakhoz).

Mivel a MÁP Plusz az első évben félévente, majd utána 4 évig évente fizet kamatot, így tehát az 5 éves élettartama alatt 5*5 munkanapban (és persze a lejárat napján) tökéletesen és előreláthatóan likvid lesz. Az összes többi napon ugyanolyan korlátozott likviditással fog működni, mint a többi lakossági állampapír, annyi különbséggel, hogy békeidőben az államkincstár 0,25%-os kvázi díjért lejárat előtt is visszaváltja, a forgalmazók pedig saját maguk dönthetik el, hogy mennyiért váltják vissza. Nem békeidőben ugyanaz a megoldás valószínűsíthető, mint amit az előző cikkemben leírtam a lakossági állampapírok lejárat előtti visszaválthatóságáról (leszámítva persze a kamatfizetéseket követő 5 munkanapot).

Külön érdekesség, hogy mivel az első évben kifizet fél évre (éves) 3,5%-ot majd a következő fél évre 4%-ot, azaz az egyéves hozama 3,75% (egy kicsivel még jobb is, mert kamatos kamatot fizet), majd az első év végén tökéletesen likviden visszaváltható, gyakorlatilag teljesen dominálja majd az Egyéves Magyar Állampapírt, aminek pusztán 3% lesz a kamatfizetése és pontosan ugyanakkor jár le, mint a MÁP Plusz.  Vagyis innentől magára vessen az, aki Egyéves Magyar Állampapírt vesz, mert e papír megvételének innentől kezdve semmilyen pénzügyi racionalitása nincs (talán a fedezet elfogadási gyakorlat kivételével, ami egy igen speciális eset), ha hiszünk abban, hogy a Magyar Állam utólagosan nem változtatja meg a már kibocsájtott MÁP Plusz Nyilvános Ajánlattételét, ami valljuk be durva visszanyúlás lenne az időben. Persze tény az is, hogy láttunk már hasonlót sajnos jogalkotói szinten.

Jogos e tehát a szuperállampapír kifejezés?

Részben nem az, hiszen még ez sem tökéletesen likvid. Részben azonban nagyon is jogos, mert jóval likvidebb, mint az összes többi lakossági állampapír, ráadásul ki kellene, hogy végezze a mostanáig nagyon népszerű Egyéves Állampapír-t is, már ha feltételezzük, hogy a lakossági vevők mérlegelik a fent leírtakat.

A legnagyobb kockázata e papírnak tehát már nem a likviditása lesz, hanem az, hogy semmilyen módon nem reagál a kamatozása az infláció esetleges növekedésére, de ezt a témát meghagyom egy következő cikkre. Addig is mindenkinek érdemes mérlegelnie, hogy megismerve a fentieket milyen súlyban használja ezt az eszközt a saját portfóliójában.