A legkártékonyabb közlekedési módok

A közlekedés felel a globális szén-dioxid (CO₂) kibocsátás nagyjából egynegyedéért. Ez a grafikon a leggyakrabban használt utazási módok szén-dioxid- vagy azzal egyenértékű károsanyag-kibocsátását szemlélteti személyenként, egy kilométerre vetítve.

A forrás az Our World in Data, valamint a The International Council on Clean Transportation, 2022. decemberi adatai. Meg kell jegyezni, hogy a táblázatban lévő információk inkább hozzávetőlegesek, mintsem nagyon pontosak, lévén a tényleges karbonlábnyomot nem kizárólag a közlekedési mód, hanem az egyes gépjárműtípusok, modellek, de még az időjárás és a sofőr vezetési stílusa is befolyásolja.

A leginkább szén-dioxid-intenzív utazási módszer a sétahajózás: ezek a hajók jellemzően nehéz fűtőolajat használnak üzemanyagként, ráadásul hatalmasak, 70-180 ezer tonna közt alakulnak. Nem meglepő módon a repülés következik a sorban, a hüvelykujj-szabály pedig az, hogy minél rövidebb egy út, annál károsabb egy kilométerre vetítve.

Komoly vitát válthat ki az elektromos autókra vonatkozó adat. Az e-autók használat közben nem bocsátanak ki károsanyagokat, de a működéshez szükséges energia nagyját – az adott ország energiamixének függvényében – javarészt fosszilis energiahordozókból nyerik. Szóval az e-autók kibocsátási számai kontinens, ország, de még országon belüli terület szerint is változhat.