A legnagyobb fogás – BlokkolóÓra 190.

A legutóbbi hatalmas kriptós lopás után most egy még sokkal hatalmasabb bitcoin megkerülés tartotta lázban a kriptós közösséget. Még 2016 augusztusában történt az egyik ikonikus tőzsdehekk, amely során 120 ezer bitcoint tulajdonítottak el a Bitfinex tőzsdéről. Az amerikai hatóságok ebből szereztek vissza és foglaltak le most 94 ezret, amelynek aktuális értéke 4 milliárd dollár körül van! Ez minden idők legnagyobb hatósági lefoglalása az USA-ban. Összehasonlításképpen a múlt héten pusztán 325 millió dollárnyi érték eltűnéséről számoltunk be. Aprópénz.

A hat évvel ezelőtti eset idejében persze egy bitcoin ára csak 500 dollár körül alakult. A hekkerek megtették a hatóságoknak azt a szívességet, hogy őrizték számukra a kriptovalutát, amíg annak értéke közel százszorozott. És mindez megmutatja, hogy mennyire nincs könnyű dolguk ebben a világban a rablóknak a zsákmány pénzre váltásával. A bitcoin nyilvános, elosztott főkönyvét, vagyis a blokkláncot minden kriptotőzsde árgus szemekkel figyeli, a lopott bitcoinok útja követhető. Azonnal észrevennék, ha ebből nagyobb mennyiséget utalnának be hozzájuk. Nem késlekednének a lopott pénz zárolásával, és mivel a felhasználóik ma már be vannak azonosítva, rövidesen a hatóságok is felkeresnék a gyanús tulajdonosokat.

Megalapozatlan tehát az a visszatérő kritika, hogy a bitcoin a bűnözők pénze, ezért tiltsuk be. A bűnözők pénze leginkább a jegybankok által kibocsátott készpénz. Annak tisztára mosása egy jól menőnek álcázott vállalkozás segítségével pofonegyszerű.

Akkor a készpénzt kéne betiltani? Esetleg a jegybankokat, mert készpénz kibocsátásával elősegítik a bűnözést?

Szerintem ezek sem jó ötletek. Az ilyen jellegű betiltós érvelésekben fundamentális hiba van. Ezen az alapon ugyanis betilthatunk mindent, hiszen a bűnözők ugyanúgy használni fogják a hasznos találmányokat, mint ahogy mindenki más. Nincs értelme tehát betiltani a konyhakést, amivel néha gyilkolnak, az elektromos autót, amivel néha cserbenhagyásos gázolást követnek el, vagy az internetet, amin néha gyűlöletbeszédet terjesztenek. És megkegyelmezhetünk a készpénznek is.

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemezünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat, ennek eredménye a fenti cikk is.

www.superposition.hu