A legnagyobb trend?

A világ második legnagyobb részvénypiaca, ám senki nem foglalkozik vele, melyik az?

A nemzetközi részvényportfóliók allokálásakor a befektetők nagy gondot fordítanak arra, hogy meghatározzák, mennyi pénzt raknak amerikai, európai, japán, vagy feltörekvő részvényekbe, ám a kínai részvények mintha nem is léteznének. Pedig Kína a világ második legnagyobb gazdasága, és tőkepiacának kapitalizációja is a második legnagyobb. Kína részvénypiacának nagysága a londoninak másfélszerese, a németnek majdnem triplája, a spanyolnak négyszerese, a brazilnak ötszöröse.

Az egyetlen ok, amiért eddig nem volt a befektetők látókörében az, hogy nagyon körülményesen lehetett csak befektetni a kínai tőkekorlátozások miatt, ám ez változóban van. És ezek a változások földrengésszerű átalakulásokat hozhatnak a piacokon. Kína fokozatosan felnyitja piacait, beengedi a befektetőket az eddig elzárt A-részvények piacára, és ezzel a lépéssel minden megváltozik. Az indexek készítői már nem sokáig hagyhatják ki Kínát az indexekből, ha pedig oda bekerülnek, akkor a nagy nemzetközi portfóliók kezelői sem tekinthetik nem létezőnek ezt a piacot. Olyan tőkeáramlás indulhat meg, amely évekig tart! Véleményem szerint ez egy olyan megatrend kezdete lehet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia senkinek sem. Ha a külföldiek elkezdik venni a kínai részvényeket, akkor azok ára sokkal-sokkal magasabb lehet, mint a jelenlegi.

Egy nagy gond van – amit persze mindenki ismer, így talán nem is akkora gond (?). Kína 2008-tól hatalmas hitelstimulussal tartotta erősen gazdaságát, de a jelenlegi vezetés felismerte, hogy ez nem fenntartható, és ehelyett – nagyon helyesen – inkább szerkezeti reformok felé fordulnak. Óriási kérdés, hogy még időben jött-e az irányváltás, vagy már késő, és a hitelbuborék kipukkad? Ha sikerül a soft landing”, azaz a kínai gazdaság beáll nagyobb megrázkódtatások nélkül éves 4-5% növekedésre, és ezt nem sínyli meg közben sem a társadalom, sem a bankrendszer, akkor 2-3 éves távon könnyedén duplázódhatnak a kínai részvényárak. Amennyiben nem jön össze a nagy terv, és hard landng” következik be, Kína fejre áll, a bankrendszer pedig nagy veszteségeket szenved el, akkor bizony akár komoly esés is lehet a részvényeikben. Ugyanakkor a várható tőkebeáramlás miatt még ekkor sem feltétlenül lenne pár év múlva lejjebb az index, mint most.

A relatív olcsóság és a várható hosszútávú portfólió-tőkebeáramlás miatt azt gondolom, hogy pár éves távon a kínai a legvonzóbb részvénypiac, bár elismerendő, hogy a kockázatai sem alacsonyak. Az idő pedig majd eldönti, hogy a fentiek közül melyik forgatókönyv jön be…

 

Forrás: www.zsiday.hu