A legsötétebb mindig hajnal előtt van (“It’s always darkest right before the dawn”)

A svájci frank hitelek meghatározó részét 2006-2007-ben vették fel magánszemélyek és cégek egyaránt. A hitelkamat a forint hitelekhez képest alacsonyabb volt, fizetőeszközünk több éve felértékelődött a frankkal szemben. Minden a matekon múlt, a helyzet teljesen egyértelműnek tűn(hetet)t, frankban kellett eladósodni, fogyasztási és jelzáloghitelt ebben a devizában kellett igényelni. A kevésbé matekos banki ügyfeleknek pedig a fiókokban ezt javasolták. Be is álltak a sorba: kenyér, cirkusz és CHF hitel hullott a nép nyakába.

Sokan talán azt hiszik, hogy ezeket a frank hiteleket kizárólag olyan magánszemélyek vették fel, akik nem feltétlenül voltak tisztában azzal, hogyan mozoghatnak a devizaárfolyamok. Én ezt nem így látom egy olyan irodából kitekintve, ahol a csapat tőzsdével kel és fekszik. Több olyan kollégám van, aki frankban adósodott el. Erre a buli vonatra tényleg sokan felültek és akiben kérdőjelek fogalmazódtak (volna) meg, őket a felügyelet megnyugtatta, ő is támogatta és reklámozta a CHF hitelt a fent említett indokokra hivatkozva.

A buli kifejezetten kellemes volt, amíg a nap szépen sütött, de sötétedés után, hajnalban (pontosan 2009 márciusában) a pincér kihozta a számlát. Nem józanodott még ki senki, de kiderült túl sokan álltak egy irányba, túlságosan nagy volt a konszenzus. A piac mindig arra megy amerre a legtöbb résztvevőnek fáj. Nem is lehetne ez másképp. Ha egy termék emelkedésére túl sokan fogadnak (crowded trade), akkor egy idő után már nem marad olyan, aki tudná támogatni (hajtani) az árfolyamok emelkedését.

A fájdalom persze az ingatlanhitelek esetében volt a legkellemetlenebb. A forint gyengülésével párhuzamosan, a törlesztő részletek emelkedésével együtt az ingatlanok értéke esni kezdett. Sokan azzal szembesültek, hogy 100 egységnyi CHF hitelük forintban számítva megemelkedett 120 egységre, de ingatlanuk értéke 100-ról 80-ra esett. A bankok persze ennek nem örültek, hiszen az ő mérlegüket ez rosszabb színben tüntette fel, de nagymértékű kényszerlikvidálásokba még nem láttunk…

Nem tudok és nem is szeretnék projekciót megfogalmazni devizákkal kapcsolatban. De ha az ingatlan piacokon folytatódik az áresés, a forint tovább gyengül a svájci frankkal szemben, a bankok pedig elkezdik kényszer likvidálni a lakásokat, akkor könnyen elképzelhető egy új korszak veszi kezdetét és elkezd erősödni a forint a CHF-el szemben, akkor az fog majd fájni. Ennek az eseménynek az elméleti valószínűségét a felügyelet csak megerősítette bennem, amikor pár héttel ezelőtt azt javasolta, hogy a CHF hiteleket váltsák át euróra a hitelesek. Ahogy Amerikában mondják “it’s always darkest right before the dawn”, tehát a legsötétebb mindig hajnal előtt van.