A lottó ötös margójára

Comment kollégám cikkének Levél a 3 milliárdos lottónyertesnek apropóján két konkrét személyes élményt osztok meg: egy esetet, akit megőrjített a nyeremény és egy okos lottónyertes találkozóról szóló tapasztalatomat.

Az első lottónyertessel akkor találkoztam, amikor már csak 100 millió forintja maradt. 3 év alatt sikerült eltapsolni az egymilliárdos nyereményt. Egy év ismeretség után a férj elmondta történetüket. Gyártósoron dolgoztak mindketten. Minimálbért kerestek, kis családi házban éltek nem messze Budapesttől. Soha nem utaztak, hitelük sem volt. Rendszeresen jártak barátaikkal összejövetelekre, olyan vidékiesen (bogrács és néhány sör) 5 ezer forintból kihoztak egy estét. A nyeremény után a feleség eldöntötte: felmondanak, házat vesznek Budapest mellett (100 millióért), világkörüli útra mennek és bekerülnek az elitbe. Elege lett a gyártósoros barátokból, nem volt közös téma.
Találkozóinkat mindig a fodrászhoz kellett igazítani, akkor tudtam találkozni velük, amikor a feleség kapott időpontot a fodrásztól, amire annyit költött havonta, mint korábban a fizetése volt. A magas betéti kamatok korát éltük, de nem voltak hajlandók lekötni pénzüket 3 hónapnál hosszabb időtávra, hiába kaptak volna sokkal magasabb kamatot. Megkérdeztem a férjet, mit szeretne, a válasza: hogy elfogyjon a 100 millió, visszamehessen dolgozni és visszakapja barátait. A 3 év alatt háromszor körbeutazta a Földet. Többször csapta be az állítólagos elit, mint addigi életében összesen és kevesebb barátja van, mint az óvodában volt.

Nem mindenki jár így. Érkezett egy megkeresés egy e-mail címről, mint például a jancsimalac@freemail.hu (nem ez volt, csak szemléltetésképp írom), hogy befektetésben gondolkozik mint kisbefektető, még telefonszámot is kaptam. Amikor visszahívtam, teljesen összefüggéstelenül beszélt, de megállapodtunk egy találkozóban. A beszélgetés végén derült ki, hogy lottónyertes és mivel nem tudta mit tegyen, mindent a kincstárhoz utalt és lekötötte különböző futamidőre. Megkérdeztem, mit szeretne most tenni. Válasza: 2 hétig pecázni és nem beszélni senkivel. Beiratkozott néhány pénzügyi tanfolyamra, hogy minél kevesebben csaphassák be.