A magas infláció lehetőség a vagyonos családoknak

Évtizedes trendek törnek meg, szinte egy generáció nőtt fel anélkül, hogy emelkedő kamatkörnyezettel és ekkora inflációval szembesült volna, ezért teljesen új rutinok szerint kell a piacokra nézni – véli Jávorka Imre, a HOLD Alapkezelő vagyonkezelési üzletágvezetője, aki Cserháti Andrással (AEGON Alapkezelő) adott közös interjút a Blochamps Capitalnak a forduló piac történelmi lehetőségeiről.

Bejegyzésünkben Jávorka Imre válaszait szemlézzük a Blochamps Capital 2022. évi Private Banking & Wealth Management Magazinjában megjelent interjúból.

Akik befektetési alapokkal foglalkoznak, most igazán nem panaszkodhatnak arra, hogy unalmas egy-két év van mögöttük. Mi változott az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, az igényekben és a termékekben?

Jávorka Imre: Nem hihetünk már abban, hogy gyors visszarendeződésekkel mindent megold a piac, mint az elmúlt évtizedben. Ez próbára teszi az ügyfélkapcsolatokat is. Folyamatosan változik minden körülöttünk: infláció, kamatok, geopolitika, ellátási láncok, maga a globalizáció – évtizedes trendek törtek meg erre az évre. Közben a hazai szolgáltatói, alapkezelői piac is változik, időnként jelentősen átalakul. Mi a HOLD Alapkezelőnél már 28 éve képviseljük a szakmai állandóságot. Sokféle környezetben fektettünk már be, láttuk már a piacok sokféle lélektanát, és mindig megerősödve jöttünk ki a válságokból. Jól ismernek bennünket a portfóliókezelt ügyfeleink, akik helyett döntéseket hozunk. Ilyen időkben kell igazán a biztos, stabil háttér, az érdemi veszteségek elkerülése, a likviditás. És a bátorság is a döntésekhez. A lépésekhez, amik megtétele előtt mások esetleg elbizonytalanodnak.

Hogyan reagálnak az ügyfelek arra, hogy elképesztő módon drágul az élet? Miközben mindennapi bevásárlásaik során találkoznak az őrülten száguldó árakkal, a vagyonvesztés esetükben összességében vélhetően azért többnyire morzsányi. Az érzet azonban teljesen más lehet. Hogyan hat mindez a hozamelvárásokra?

A mi ügyfélkörünk megoldást vár. Átadják nekünk a befektetési döntésekkel kapcsolatos mandátumot, ami azt jelenti, hogy az, hogy milyen módon óvjuk meg a vagyonukat, érünk el minél magasabb hozamot, nem igazán érdekes számukra. Az infláció rombol, az elszálló költségek, az átértékelődések átírják az értékeket, a vállalati hétköznapokat is. Ami szerintem nagyon fontos az infláció kapcsán, hogy valójában ez a helyzet a tehetős emberek, a nagy vagyonnal bíró családok számára a befektetéseknél lehetőséget is jelent. Az infláció, mint szitokszó és félelem a vagyonosoknál egyelőre nagyjából a bevásárlások idejére korlátozódik. Mert mit is tapasztalnak valójában, ha a teljes portfóliójukat nézzük?

Azt, hogy a tőkepiacok leértékelődtek, csak idén 15-25 százalékkal – tehát ha akarnak, sokkal olcsóbban tudnak befektetni és különböző eszközökhöz jutni.

Magyarországon a kötvények összeomlottak, de a 15 százalékos kamatok világában az ingatlanpiacon is gyorsan előnyös helyzetbe kerül, aki megteheti, hogy majd vásárlásban gondolkodjon. A magas fogyasztói inflációt az eszközárak szintjén óriási leértékelődés kíséri. Aki érdemi vagyonvesztés nélkül tudja nézni a jelen helyzetet, annak ez inkább kiaknázandó lehetőség, mint pánikra okot adó szituáció.

Az elmúlt évek igazi aranykornak tűnnek most, de mi a teendő?

Gyanúsan jó együttállások adódtak, valóban, és erre többen, sokszor fel is hívták a figyelmet. Aki az elmúlt időszakban túl óvatosnak bizonyult, relatíve lemaradhatott. A Covid-hozta nagyon furcsa átmenettel viszont megérkeztünk egy olyan helyzetbe, amikor évtizedes trendek törnek egyszerre, véget ért és visszájára fordult a kamatcsökkenés rendkívül régóta tartó trendje. Furcsa, észvesztő kombinációk adódnak mostanában, ebben a helyzetben kell megpróbálni előre nézni, és élni a kínálkozó lehetőségekkel. Én úgy látom, hogy van egy nagyon-nagyon tudatos privátbanki réteg, amelynek tagjai hihetetlenül professzionálisan kezelik a pénzüket. Jól látszott ez, amikor a kamatváltozásokra reagálva a Magyar Állampapír Pluszból pillanatok alatt tűnt el az állomány jelentős része. Nyilván elsősorban a privátbankárok segítségével, de sokan, gyorsan és jól reagáltak a változásokra. Viszont most ember legyen a talpán, aki tudja, mit, mikor, mire cseréljen, milyen lejárati szerkezetet alakítson ki. Nagyon új helyzetet élünk, gyakorlatilag már majdnem egy generáció nőtt fel úgy, hogy nem szembesült érdemi kamatszinttel, emelkedő hozam és kamatkörnyezettel.  Ezért teljesen új rutinok szerint néznek a piacokra a képzett befektetők is. Ilyenkor van jelentősége a szakmai tapasztalatnak és ilyenkor jelent óriási hozzáadott értéket a gyors döntés, az időzítés.

Egy háború árnyékában, brutálisan erős dollárral, még mindig emelkedő inflációs mutatókkal és kamatszintek mellett mi várható a következő hónapokban?

Nem hiszem, hogy az elmúlt évtizednek megfelelő, trendszerű emelkedés előtt állnak a piacok, és ez az időszak csupán egy egyszerű visszaesés, vagy korrekció az alapvetően felfelé ívelő nagy trendben.  Valószínűleg nem várhatjuk azt, hogy minden folytatódik onnan, ahonnan indultunk. Nem visszanézve kell előrevetíteni a jövőt. Más lesz a piac, más szempontok szerint fog működni, sokkal fontosabb, nagyobb szerepe lesz a kiválasztásnak. A passzív stratégiák háttérbe szorulnak, vagy legalábbis kevésbé lesznek eredményesek. Befektetésekről soha nem egyszerű tárgyalni, a piac fölött teljesíteni mindig nehéz, de erősen fölértékelődőben van a szakmaiság, a döntés és az időzítés.  Vége a kényelmes üldögélésnek. Nálunk, amíg mi itt beszélgetünk, a befektetésekkel a portfóliókezelők dolgoznak. Figyelik a piacokat, időzítenek, és döntéseket hoznak, aktivitásukkal fölértékelik a szakmai hozzáadott értéket – és az ügyfelek vagyonát is. Nagyon új helyzetet élünk, itthon a magas kamatokkal nagy potenciál van a portfóliók likviditás és kötvény lábában, és inflációs környezetben globálisan a részvények oldaláról is bátran kell előre tekintenünk. A néhány hónapos időtáv nem számít, befektetéseket illetően pedig mindig gondolkodjunk hosszú távon, és értsük a döntések mögött meghúzódó szemléletmódot is.