A magyar Warren Buffett lehetett volna, mégis kiszáll – Hogy lehet ezek után megvenni Zsidayt?

a magyar Berkshire Hathaway, de van más termék, amin keresztül meg lehet venni Zsidayt?

gdhfg

portfolio.hu

Hogy lehet megvenni Zsidayt?

Citadella Származtatott Befektetési Alap              
fhfghfg_1

portfolio.hu

Van azonban egy nem is annyira apró bökkenő az alappal, mégpedig az, hogy magas költség mellett lehet megvenni. A Citadella az elmúlt években annyira népszerű volt, hogy a nettó eszközértéke részben a folyamatos tőkebeáramlásnak köszönhetően a 2009-es 200 millió forintról 2015 novemberére 60 milliárd forint fölé hízott, akkor döntött úgy az alapkezelő, hogy gyakorlatilag lezárja a Citadellát az új befektetések elől, ezt pedig úgy tették meg, hogy a forgalmazói jutalékon felül egy 5 százalékos extra jutalékot kell fizetni (az így befizetett összeg az alap vagyonát gazdagítja) és az egy éven belüli visszaváltásnak is van 3 százalékos díja, ezen felül pedig a forgalmazók is “büntető” jutalékokat határozhatnak meg (van olyan szolgáltató, ahol a vétel és az eladás után is 10-10 százalék a forgalmazói jutalék), vagyis csak a jutalékok akár több év hozamát is elviszik. Egyébként tőzsdén is lehet Citadella Alapot venni, ott a büntető jutalékokat nem kell megfizetni, viszont nyilván az aktuális nettó eszközérték felett cserélnek gazdát a befektetési jegyek. Az nincs kizárva, hogy az alapot újra megnyissák külső befektetők előtt (ezt egyelőre nem tervezik), ennek egyik feltétele, hogy újra 40 milliárd forint alá csökkenjen a nettó eszközérték, ami egyébként egyre feljebb kúszik, mostanra 68 milliárd fölé emelkedett.

Az alapot tavaly januárban indították, azóta közel 37 százalékot emelkedett az árfolyama.

hghr

portfolio.hu

Plotinus-részvény 
rr

portfolio.hu

A Concorde Alapkezelő alapok alapja többek között Citadella Alapba is fektet, vagyis közvetetten ezen keresztül is profitálhatunk Zsiday Viktor szakértelméből, igaz csak korlátozottan, mivel a Citadella részaránya a legutóbbi havi tájékoztató alapján csupán 13 százalék (az alapnak 2 sorozata van, mindkét sorozatban 13 százalék a Citadella súlya).

Elméleti lehetőségként az is felmerülhet, hogy egyes befektetők megtartják Plotinus-részvényeiket, és részvényesei lesznek a Plotinus Zrt.-nek. Azt viszont tudniuk kell, hogy a Zrt. reálgazdasági befektetésekre fókuszál, vagyis a vállalat eredményén nem tükröződik majd Zsiday Viktor tőkepiaci tapasztalata, ráadásul a vállalat operatív irányításáért sem ő felel majd, vagyis csak Zsiday miatt nem érdemes részvényesnek lenni a Zrt.-ben.

A Plotinus-részvények kivezetésével gyakorlatilag csak a Citadella Alap marad, amelyen keresztül közvetlenül profitálhatnak a befektetők Zsiday Viktor tőkepiaci szakértelméből. A Citadellát azonban gyakorlatilag lezárták, és bár meg lehet vásárolni, a büntető díjak miatt kifejezetten magas költségű termék, a költségek alap esetben akár egy év teljes hozamának nagy részét is elvihetik (a múltbeli hozamok alapján), a befektetési szolgáltatók büntető díjai miatt pedig akár több év hozama is odaveszhet. A Citadella Alapot tőzsdén is meg lehet vásárolni, ott viszont jellemzően jóval az aktuális nettó eszközérték felett születnek kötések.

 

Portfolio.hu– 2017. január 11.