A megkönnyebbült NATO vezetés üdvözlete Biden-nek

Miután gyakorlatilag eldőlt, hogy Biden lesz az új elnök, a NATO vezetője sajtóközleményben (is) üdvözölte megválasztását.

Üdvözölte ám, de még hogyan!

„Sajtóközlemény – A NATO főtitkára gratulál Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek

Melegen (privátban ezt „szeretettel”-re fordítottam volna – a ford.) üdvözlöm (warmly welcome!) Joe Biden megválasztását az Egyesült Államok következő elnökévé.

Biden urat a NATO és a transzatlanti kapcsolat erős támogatójaként ismerem.

Az Egyesült Államok vezető magatartása (a NATO-ban – a ford.) ebben a kiszámíthatatlan világban fontosabb, mint valaha, várom, hogy nagyon szorosan együttműködjek Biden megválasztott elnökkel, Kamala Harris megválasztott alelnökkel és az új adminisztrációval az észak-amerikai és európai kötelék további erősítése érdekében.

Az erős NATO jó Észak-Amerikának és Európának. A NATO-szövetségesek együtt csaknem egymilliárd embert képviselnek, a világ gazdasági és katonai erejének felét. Szükségünk van erre a kollektív erőre a sok olyan kihívás kezelésében, mint például egy határozottabban fellépő Oroszország, a nemzetközi terrorizmus, a kiber- és rakétaveszélyek, valamint a globális erőviszonyok megváltozása Kína térnyerésével. Csak akkor lehetünk biztonsági kérdésekben sikeresek, ha együtt nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal.”

Ebben az esetben (számomra) nagyon feltűnő az a megkönnyebbülés, az a fellélegzés, a palástolatlan lelkesedés, amivel üdvözlik a változást a NATO vezetői.

Gondolom, biztonsági kérdéseinkben a NATO fontosságát nem kell hangsúlyozni senki számára még itthon sem, egyébként annak idején (1999-ben) még a mi csatlakozásunknak is „warmly welcome” örültek.

Trump sokat tett azért, hogy ennyire örüljenek bukásának a NATO vezetői, erről pl. itt olvashat.

Igaz, azt el kell ismernem, hogy Trump Trump-os fellépésével kikényszerítette például tőlünk is, hogy végre teljesítsük vállalásainkat és költsünk sokkal többet a védelmi kiadásokra, ahogy ez aztán meg is történt/történik pl. így és így.