A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés már nem elég ahhoz, hogy stimulálják a gazdaságot, hanem közvetlenül is kell hatni a hozamokra, a kötvények vásárlásával. Ez lett a mennyiségi lazítás. Kamatcsökkentés és mennyiségi lazítás pedig egyenlő drasztikusan csökkenő hozamok, ami egyenlő drágábban is megvásárolható befektetési eszközökkel (legyen az részvény, bitcoin, ingatlan…), hiszen kisebb az elvárt hozam. 

Ez addig működött, amíg már teljesen tarthatatlanná nem vált, aminek például az elszabaduló infláció az egyik jele. Úgyhogy a folyamatok visszafordultak, lett kamatcsökkentésből emelés és lazításból szűkítés. 

Csakhogy, nem meglepő módon, így a befektetési eszközök árai is kénytelenek visszafordulni. 12 év emelkedés után zuhanó részvények, bitcoin és esetleg majd idővel a legkevésbé volatilis ingatlan. A piacokat tehát már nem támasztják a jegybankok (legalábbis a Fed biztosan nem), hanem omlasztják. Lehet rajta vitatkozni, hogy szándékosan, vagy sem, de nehéz az ellen érvelni, hogy a jelenlegi inflációs sokkon egyvalami segíthet belátható időn belül: egy befektetési eszközök összeomlásán keresztül elpárolgó lakossági vagyonok és vásárlási kedv. Kevesebbet akar majd az ember utazgatni és autót vásárolni, ha a megtakarítási számlájának értéke lefeleződik. 

Így lett a Fed Putból Fed Call.

A put (eladási) opció a részvénypiaci esés ellen véd. A call (vételi) opció az emelkedés esetén jó. A Fed tehát most már nem az eséstől óvja meg a piacokat, hanem az emelkedéstől – azaz egy olvasatban, a vásárlási kedvtől, azaz az inflációtól. 

Ebben a megváltozott világban pedig egészen más lesz befektetni is. Olyan, mintha sieléskor a lankás kék pályáról átmennénk a jeges feketére. Itt sokkal inkább ki fog derülni, hogy ki az aki már sokat síelt életében. 

A harmincasok inkább fogyasztók, mint befektetők

A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthatatlanság érzetének eluralkodása kiszabadított egy eddig ismeretlen szellemet, meghatározóan a millenniumi nemzedék palackjából. Ez a mély és hosszú távú pesszimizmus, ami a jelen pillanat szépségeinek vadászata által kiváltott hurráoptimizmusban fejeződik ki – ezt mondja a pénzügyi viselkedési pszichológia amerikai nagyágyújának számító tudós, Dr. Brand Klontz.