A metaverzumba lép a WMG – BlokkolóÓra 188.

(A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemezünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Alább az ott felmerült témák közül szemezgetünk néhányat.)

A Warner Music Group nemrég bejelentette, hogy kizárólag a zenének és koncerteknek szentelve felépít egy komplett parkot. Az elhatározás értékéből mit sem von le, hogy mindezt nem a való, hanem a virtuális világban tervezi megalkotni. Mégpedig az egyik decentralizált metaverzum, a Sandbox világában. Ott léphetnek fel majd a WMG-s sztárok, mint Bruno Mars vagy Ed Sheeran, miközben a soha nem látott koncertélményhez el se kell elhagyjuk a szobánkat. A SAND token árfolyama meg is indult a hírre (piros nyíl), a 3 dolláros támaszáról elrugaszkodva mostanra 50 százalékkal emelkedett.

A garfikonra nézve láthatjuk, hogy nem először indult meg alaposabban e token ára. Tavaly október végén a Facebook bejelentette, hogy Meta Platformsra kereszteli át magát. Erre a hírre (zöld nyíl) pedig egy hónap alatt tízszerezett a SAND árfolyama. Szerintem nem minden alap nélkül.

Ugyanis jelenleg a világon éppen a Facebook az a szereplő, amely az aktuális technológiai és közösségi médiás folyamatokat átlátva a leginkább hiteles víziót tud felvázolni e téren. A nevük megváltoztatásával pedig erős jelzést küldtek: szerintük a metaverzum a jövő. Higgyük el ezt nekik. Az viszont kevésbé hihető, hogy a leendő metaverzumban minden virtuális eszközöm tulajdonjogát a Facebook (pardon, Meta) tartja majd nyilván. Hogy csak rajtuk áll, mikor veszik el azokat tőlem. Hogy minden apró tranzakciómra ráláthatnak majd. Sőt, hogy kedvük szerint ők dönthetnek arról, kit engednek be és kit tiltanak ki abból a világból, amely a vízió szerint a társadalmi kapcsolattartás fontos formáját biztosítja majd mind a családdal, barátokkal, munkatársakkal. Abban a világban Mark Zuckerberg valóban élő isten lenne. Miközben az elmúlt évek botrányai megmutatták, hogy ennél kevésbé jelentős dolgainkat, az adatainkat sem érdemes rájuk bízni. De bárki más is csinálna metaverzumot, ha az centralizált struktúrában történik, ugyanezek a kemény problémák merülnének fel. Éppen ezért nem hiszem, hogy a metaverzum centralizált lesz (persze a kínait leszámítva). Márpedig akkor a decentralizált metaverzumok előtt nagy jövő áll.