A miniszter félrebeszél

A hét vicce címet úgy tűnik már kedden ki lehet osztani:
https://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/17/a_szomoru_matolcsy_szakitott_jaraival/
https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/toretlen-lenduletben-a-nemzetgazdasagi-miniszter

A címadás önmagában is zseniális, bár először azt hittem, hogy ez egy Hírcsárda-cikk* lesz, de kiderült, hogy tényleg igaz:
Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter” – valóban ez a cím.

Ekkor már lehetett sejteni, hogy nagy dolgok következnek. Lássuk!

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit.  A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le, a 2011-es költségvetést többlettel zártuk”. Ugye azt tudjuk, hogy idén a magánpénztárak elkobzása nélkül a hiány bõ 6% lett volna, szemben például a 2009-es 4,6%-kal (https://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/data/main_tables) .
Tehát az elmúlt 2 évben a hiány valójában nőtt. Azzal, hogy eladom a családi ezüstöt nem hiányt csökkentek, hanem a jövőt élem fel.

Tovább:

Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát.” Erről a szovjet vicc juthat eszünkbe: nem Moszkvában, hanem Tbilisziben, nem Mercedest, hanem Zsigulit és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”. Az előző mondatból is igaz, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlattól eltérően cselekedtünk, de a pénzügyi egyensúly visszaállításáról szó sem volt: ma Magyarország  nagyobb kockázati prémiummal (magyarul drágábban) vehet fel hiteleket mint az elmúlt majd 20 évben valaha (mert nem akar senki adni nekünk, félnek hogy nem kapják vissza a pénzüket), és a GDP-arányos államadósság is magasabb, mint sok éve. A megszorításokról pedig csak annyit, hogy a tavalyi és főleg idei intézkedések nagyságrendileg összemérhetőek a Bokros-csomaggal. Tehát megszorítás van, nem is kicsi, egyensúly az nincs, de a többi igaz, tényleg példátlan.

De ez is igen míves: Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság.” Viszont ezt látni meg igencsak rózsaszín szemüvegre van szükség…

És a csattanó:Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek.”

Viccet félretéve (bár bevallom a közlemény elolvasása után percekig katatón állapotba kerültem), Magyarország valóban nincs annyira rossz helyzetben, mint ahogy például hitelbesorolása jelzi, értelmes gazdaságpolitikával viszonylag gyorsan valóban egyensúlyba terelhető, és a nemszorítunkmeg” ismételgetése közben a Kormány is megszorít, tehát rájött valószínűleg erre. De ilyen győzelmi közleményt kiadni egy totális összeomlással fenyegető helyzetben, amikor jól látható, hogy a Matolcsy-féle Münchausen-terv teljesen félresikerült, meghiúsult, megbukott, ez több, mint elképesztő. Vagy óriási cinizmust jelez (jobbik eset) vagy a tények teljes félreértését. Ha az utóbbi igaz, nagyon nagy bajban vagyunk…

…de legalább jól szórakozunk…

*mondjuk valami ilyesmi:
https://hircsarda.blog.hu/2011/09/30/matolcsy_bemutatta_britney_spears_t

esetleg:
https://hircsarda.blog.hu/2012/01/17/breaking_kosa_lajos_lesz_a_tankcsapda_gitarosa

vagy:
https://hircsarda.blog.hu/2012/01/14/schmitt_pal_veletlenul_alairta_a_kozel_keleti_beket

Forrás: zsolday.hu