A modern formatervezés egyik csodája

Legkésőbb most szombaton (ha előtte a nagy hegyekben esetleg még nem is, de az időfutamon) eldől, hogy ki nyeri a Tour de France-ot. (Én szombatig a hegyekben Carapaz-t érzem a legveszélyesebbnek Pogacar-ra, illetve – nálam – Vingegaard okozhat még meglepetést.)

Az is kiderül, hogy ki kezdi a vasárnapi Forma-1 Brit Nagydíjat az első rajtpozícióból. (A Forma-1-et kevésbé követők számára: idén koránt sincs Hamilton/Mercedes fölény, Verstappen és a Red Bull Honda dominált az utóbbi hónapokban, jelenleg 6:3 az állás a javukra.)

Lesz még egy igen érdekes esemény szombaton (számomra legalábbis), méghozzá pont a Brit Nagydíj helyszínén az időmérő edzés előtt, egy különleges aukció. Általam érdekesnek gondolt aukciókról (mint befektetési lehetőségekről) már többször írtam itt a blogon, most úgy érzem ez is megérdemel egy bejegyzést.

Kezdem azzal, hogy itt nem lehet online (interneten) licitálni (távolból, élőben részt venni csak előre „lepapírozott” módon telefonon lehetséges). Helyszíni részvétel esetén rendelkezni kell legalább a szombati edzésnapra érvényes Paddock Club belépővel. Ez utóbbi 3280 font, azaz kb. 1,4 millió forint, de be lehet menni vele már pénteken is a paddock-ba (ezzel a belépővel beengedik a versenypálya belső oldalára a központi épületek és a csapatok bázisainak a kiemelt vendégek számára fenntartott környékére, ahol valóban testközelből látható az F1 cirkusz számos izgalmas érdekessége, illetve, külön tribün és persze vendéglátás is van). Egyébként a vasárnapra is érvényes paddock belépő csak 600 fonttal drágább, én akkor már ezt venném meg, és csak érdekességképpen: a július végi Magyar Nagydíjra jelenleg kicsit drágábbak a paddock belépők, mint a Brit Nagydíjra.)

Az aukcióra bejutáson kívül, az előzetes regisztráció letudásához még szükség van arra is, hogy előre, megbízható módon igazolja a résztvevő a személyazonosságát (cégnél cégadatokkal is) és igazolnia kell, hogy rendelkezik az aukcióra bocsátott dolog megszerzéséhez szükséges óriási összeggel (pl. bankszámlakivonat, banki igazolás stb.), és ha sikerült megvenni az áhított tárgyat, akkor kéretik azt másnap 17 óráig kifizetni, és mihamarabb elszállíttatni.

Az eladásra kínált „tárgy”, pedig nem más, mint Lewis Hamilton McLaren Mercedes MP4-25A jelű 2010. évi nagydíj-győztes versenyautója, azaz egy igazi, győztes Forma-1-es versenyautó, ami Hamilton kezei között nyert nagydíja(ka)t: 2010-ben Hamilton a Török, a Kanadai és a Belga Nagydíjat nyerte meg. Rajongóknak érdemes megnézni ezen az oldalon, hogy kik voltak 2010-ben a győztesek (hogy megváltozott a világ…), és ezen az oldalon, hogy hogyan alakult Hamilton 2010-es szezonja, amit egyébként összesítésben a negyedik helyen végzett.

Ezeken az oldalakon láthatók jobb fotók az autóról:

Az autó becsült aukciós értéke 5 – 7 millió dollár, azaz kb. 1,5 – 2 milliárd forint (árverezői jutalék nélkül), de nem lennék meglepve, ha magasabb lenne a leütési ár, mostanában ez szokásosnak mondható szinte minden árszegmensben.

Hogy milyen befektetés egy ilyen autó? Ha abból indulok ki (tehát elhiszem, amit írnak a hivatalos tájékoztatóban), hogy egyetlen alkalomról és egyetlen autóról van szó, és(!) nem száll el nagyon az ára, akkor ez várhatóan (feltételezve egy „normális” gazdasági környezetet is az értékeléskori/eladáskori időszakban) egy nagyon jó befektetés lesz a vásárlónak. (Amikor ezt a véleményemet írom, akkor a nagy értékű kortárs festmények piacával, vagy a nagyon nagy értékű karórák piacával vélek párhuzamot felfedezni.)

És ha már sport-aukció-befektetés a téma, akkor a most lezajlott Wimbledoni tenisztorna kapcsán jelzem, hogy az itt nyolcszoros(!) győztes Roger Federer (idén a negyeddöntőben kiesett Hurkacz ellen) számos személyes használati tárgyára, öltözékére lehet még licitálni ezen az oldalon. Mivel itt nagyon sok a tétel, és meglehetősen magasnak látszanak az induló árak (és mert nem is a „szokásos” aukciós tételek), ezek a dolgok nem biztos, hogy jó pénzbefektetések lesznek, de ezekben az esetekben a rajongók számára valószínűleg nem is a pénzbeli megtérülés a fontos elsősorban, hanem az a nagyszerű érzés lesz a legnagyobb „hozam”, hogy megszerezhettek egy-egy kedvencükhöz közvetlenül, valóban személyesen kapcsolódó dolgot. (Na jó, ez a hátizsák, még nekem is kéne, csak nem ennyiért.)

*A borítókép csak illusztráció, nem az aukcionált modell.