A nagy félreértés

A pénzügyi sajtóban teljes félreértés övezi a pénznyomtatás (QE) tőzsdékre gyakorolt hatásmechanizmusát. Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy több helyen is olvastam, hogy Draghi elkezdheti a QE-t Európában, és ez milyen jó a tőzsdéknek – erre pedig példaként az amerikai tőzsdék elmúlt évekbeli szárnyalását hozzák fel.

A tőzsdéket azonban alapvetően nem a QE mozgatja. Nézzük meg USA-t, hogy miképpen alakult a cégek profitabilitása, és rögtön látni fogjuk, hogy valójában semmi más nem történik, mint az, hogy a részvényárak a profit(várakozásokat) követik: www.yardeni.com

Amíg csökkentek a profitvárakozások, addig esett a tõzsde, amióta emelkednek, emelkedik. S mivel a profitok új csúcson vannak 2007-hez képest, a részvényárak is. Természetesen a piaci hangulat hatására voltak mindenféle cikcakkok ebben a menetben, de alapvetően a sztori igen egyszerű: ha nő a profit, akkor felmegy a részvényár is.

Jó mutatja ezt Japán példája, ahol 1997 óta (!!!) megy a nullkamat politikája, időnként a pénznyomtatás, még sincs töretlen bikapiac, sőt! Amikor baj van a gazdasággal, akkor nullkamat ide, QE oda, a részvényárak esnek. És fordítva. Ennélfogva a gazdaság (és profitok!!!) fő irányának eltalálása a legfontosabb a közép-hosszabb távú trend szempontjából.

Ebből a szempontból USA-ban szerintem két oldala van az éremnek (nemihába fakadt ki Truman elnök annak idején: “Give me a one-handed economist! All my economists say, On the one hand…, on the other…). Egyrészt a gazdaság a következő időszakban véleményem szerint igen erős lesz, 3-4%-os növekedéssel, de a hitelköltségek, és munkabérek emelkedése miatt ez nem feltétlenül fog magasabb profitabilitást jelenteni.

Japánban a belső kereslet összeomlásban van és úgy is marad, ezért a profitok valószínűleg jelentősen esni fognak, kivéve ha ezt ellensúlyozza a jen jelentős esése a dollárral szemben.

Európában a fő kérdés nem az, hogy lesz-e QE, hanem az, hogy lesz-e növekedés. Szerintem igen, ugyanis a jelenlegi gyengélkedést elsősorban a banki stressztesztek miatti kényszerűen folytatódó hitelcsökkenés, deleveraging okozza. Ám a monetáris kondíciók folyamatosan javulnak: gyengül az euró, és sose lehetett még ilyen olcsón hosszú hitelt felvenni Európában (már akinek adnak). Mivel a kormányzati megszorítások is véget érőben vannak, valamint a stressztesztekkel kapcsolatos aggodalmak is idén véget érnek, ezek eredményeképpen 2015-16-ban növekedésnek kell jönnie, ami magasabb profitokban , és ennélfogva magasabb részvényárakban csapódhat le.

Forrás: www.zsiday.hu