A nagy titok: a türelem

Joel Greenblatt tavalyi, érték alapú szemléletet propagáló írását közöljük az alábbiakban. Kedvenc kiskönyvem tőle a The Big Secret for the Small Investor. Van egy rész, ahol leírja, hogy 1,1 százalékos hozamot értek el az egyik hónapban. Erre felhívta az egyik ügyfelük, hogy más meg 1,2 százalékot ért el azon egy hónap alatt. Erre Greenblatt olyan udvariasan, ahogy csak tudott, azt válaszolta, hogy talán 1 év múlva kellene hívni őt. Az alábbi kiskönyv pont erről szól, ez a Nagy Titok: a türelemről.

Ha valaki érték alapú befektető (aktív vagy passzív), és kételkedni kezd, érdemes elolvasnia. Könnyedén, szórakoztatóan ír arról, hogy mi a value investing lényege, és hogy ehhez türelem kell. Elég inspiráló egy igazi legendától.

Egy interjúban ezeket az aranymondásokat mondta:

„Ha lenne olyan stratégia, ami minden hónapban vagy minden évben működik és írnék róla egy könyvet, akkor megszűnne működni. Az érték alapú befektetés nem működik minden távon. A piac nem fog mindig veled egyetérteni. Hosszabb távon a piacok is az értékhez áraznak, de rövid távon – ami időnként 2-3 év is lehet – vannak periódusok, amikor nem. És ez egy nagyon jó dolog.” (Különben nem működne – a Szerk.)

„Az a tény, hogy az érték alapú megközelítésünk nem mindig működik, teszi lehetővé, hogy hosszú távon működjön.”

„Nagyon kevesen tudnak kitartani egy ilyen stratégia mellett. Egy vagy két év alulteljesítés után vagy akár még hamarabb, fel fognak hagyni vele és váltanak egy olyanra, ami a közelmúltban jól működött. Nagyon nehéz követni az érték alapú megközelítést, hacsak nincs kellően nagy bizalmad iránta.”

„Az érték alapú befektetés működőképessége teljes mértékben szembemegy azzal, amit az elméletek mondanak. Az érték az, amihez a részvény-árfolyamok végsősoron igazodnak. Szükség van hozzá türelemre.”