A nap chartja, avagy az amerikai tőzsde szezonalitása

Bár túl messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni az alábbi ábrából, mégis tanulságos lehet egy kellően hosszú időszakot megvizsgálni, hiszen a történelem sokszor ismétli önmagát.

Az alábbi ábra az S&P 500 index (legnagyobb 500 amerikai tőzsdei részvény tőkepiaci indexe) historikus havi átlagos teljesítményét mutatja be.

Ezek alapján nemcsak az elmúlt 10, 20 év, hanem az elmúlt 70 év átlaga is azt mutatja, hogy egy erős júliust egy sokkal lagymatagabb augusztus követhet.

Nem csoda, mindenki nyaral és a tőzsdék forgalma is lecsökken. Sokkal kevesebb befektetési döntés születhet augusztusban, mint például tavasszal. Ugyanez az ábra igen szemléletesen mutatja be a historikusan gyenge májust („sell in May and go away”) és a sokszor emlegetett mikulás ralit.

Adódik a kérdés, mi van akkor, ha éppen az idei év a kivétel és minden teljesen másképpen zajlik majd le a háború, recesszió és a poszt-Covid időszak miatt? 

Megnyugvás?

Zsiday Viktor: Úgy tűnik, a globális piacok azt kezdik árazni, hogy az amerikai jegybank határozott, agresszív és gyors fellépése (gazdaság lassítása), valamint az árupiaci termékek áresése (dezinflációs hatások) miatt már közel az amerikai kamatemelési ciklus vége