A nemzetközi kupaporond megérkezett

Még 2017-ben több cikkben foglalkoztam azzal, hogy a hazai labdarúgó csapatoknak csak elvétve sikerül az európai kupasorozatok csoportkörébe jutniuk, ezáltal nem sikerül megszerezniük egy hatalmas külső forrást, amely a jövőt megalapozhatja egy megfelelő gazdálkodás esetén.

Idén azonban már azt kell mondjam, hogy megtörtént az áttörés. A Ferencváros labdarúgócsapata immáron harmadszor fog egymást követően szerepelni valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. 2019-ben az Európa Liga, 2020-ben a Bajnokok Ligája főtábláját sikerült az együttesnek elérnie. Idén az Európa Liga csoportkör már biztosan megvan. Augusztus 24-én azonban a BL himnusz fog felcsendülni az Üllői 129. szám alatt, hiszen a csapat ismét play off párharcot vív a Bajnokok Ligája főtáblájáért a svájci Young Boys együttesével. Papíron a svájciak esélyesebbek. A mértékadó Transfermarkt.com szerint a Young Boys játékosainak együttes piaci értéke 60 millió euró, míg a Fradié csupán 40 millió euró. Azonban a pályán az elmúlt években keveset számított a papírforma a Fradi számára, hiszem az elmúlt évek során, a selejtezők párharcai alatt búcsúztatták a skót Celtic (80,5 m euró), Dinamo Zagreb (132 euró), Slavia Praha (90 m euró) csapatait. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem egyszer sikerült a bravúr, mázliból.

Most nézzük az anyagiakat. Selejtezőnkként 200 ezer euró a bevétel. Aki kikap a BL play off körben, 5 millió euró összeget kap az UEFA-tól, és bekerül az EL csoportkörbe, ahonnan még érkezik további 3,63 millió euró. Az EL-ben a papíron leggyengébb csapat 132.000 eurót, az utolsó előtti kétszer 132.000 eurót, a legjobb 32-szer 132.000 eurót kap. Legalább három csapat gyengébb lenne a Fradinál, így ez 528.000 eurót hozna a konyhára. A biztos bevétel 9,5 millió euró körül alakulna. A BL bravúr esetén a selejtezők után érkezne 15,5 millió euró, és a tízéves rangsor utolsó helyezettjeként további 1,13 millió euró. A fix bevétel 17 millió euró lenne. Ezt az összeget szerzett győzelmekkel, és pontokkal tovább lehet növelni. A TV-s jogdíj-bevételek és a jegybevételek szintén növelhetik az összeget. Növelhetik, hiszen tavaly 2 milliárd forinttól esett el a Fradi a Covid miatt. Legrosszabb esetben is, három idény alatt 35-40 millió euró bevétellel lehet számolni.

Időközben a csapat értéke is növekedett. 2017-ben még 12 millió euró volt a csapat összértéke, mára, mint említettem, 40 millióra emelkedett. Közben érkeznek komoly összegekért új labdarúgók is. A 2010-es évek elején a Fradi edzői gyakran YouTube videók alapján válogattak ingyen igazolható focistákat, a napokban a klub 1,2 millió euró+ tovább-értékesítési jutalék fejében leigazolta a szerb bajnokság 3. legértékesebb játékosát Zeljko Gavric-ot (4,5 m euró). A klub az elmúlt két évben 6 millió euróval zárta az átigazolási idényeket.  Természetesen ezen játékosok tovább értékesítése is jelenthet komoly bevételi forrásokat a jövőre nézve, és ez a klub stratégiájának fontos részét is képezi.

Összefoglalva, nem elkiabálva, de itthon kezd egy csapat nemzetközileg is meghatározó együttessé alakulni regionális szinten, ami profi és eredményes management munkáról tesz tanúbizonyságot. Csak így tovább!

Forrás: Vakmajom a Facebookon