A norvég nyugdíjalap vagyonát kezeli a Concorde Alapkezelő

A múlt év végén a Concorde Alapkezelő Zrt. mandátumot kapott a norvég állami nyugdíjalaptól a részvényvagyon egy részének kezelésére – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Bilibók Botond, a magyar alapkezelő vezérigazgatója. Elmondása szerint jelenleg mintegy 40-50 céggel működik együtt a világ legnagyobb alapja, mely összesen 857 milliárd dolláros vagyont kezel, azonban a megállapodás részleteiről nem árulhatnak el sokat.

Bilibók Botond kiemelte, hogy a magyar tőzsde fejlődése megrekedt, ezért már 2013-ban a nemzetközi színtéren próbálkoztak, négy itthoni alapjukat jegyezték be Máltán és kínálták a befektetőknek euróban és dollárban. A vezérigazgató szerint a norvég nyugdíjalap megbízása az elmúlt húsz év legnagyobb szakmai elismerése számukra.

A 2012-es évet még 230 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal zártuk, ez 2013-ban 407 milliárd forintra hízott, majd ez év első három hónapjában 480 milliárdig emelkedett – árulta el Bilibók. A teljes alapkezelői szektorral kapcsolatban a szakember úgy vélekedik, hogy ugyan a tőkebeáramlás üteme lassulhat, de 2014 végére elérheti az 5000 milliárd forintot a teljes kezelt vagyon. Február végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint 4876,9 milliárd forintnyi vagyont kezeltek az alapokban, vagyis az ötezermilliárd forintos becslés nem tűnik túl merésznek az év végére.

Szabó László, a Concorde Alapkezelő igazgatóságának elnöke szerint az év legnagyobb kérdése az lesz a piacon, hogy azok, akik tavaly pénzpiaci alapot vásároltak, az alacsony hozam láttán merre lépnek tovább. Az egyik lehetőség, hogy visszatérnek a bankbetétekhez, melyek a csökkenő alapkamat miatt szintén nem nyújtanak komoly kamatot, a másik pedig az, hogy a befektetők elkezdenek egy kicsit nagyobb kockázatot vállalni a magasabb hozamért.

Beke Károly

Forrás: Napi Gazdaság – 2014. április 3.