A politikusok kezében a részvénypiacok sorsa

A politikusok kezében van az amerikai, az európai és a magyar részvénypiac sorsa is. Ez kiszámíthatatlan kockázatot jelent, s nem árt óvatosnak lenni.
A nemzetközi piacokat és a magyar piacot is az utóbbi időszakban jellemzően a politikai szinten születő döntések, alkuk mozgatják, s ez meglehetősen hektikus, kiszámíthatatlan környezetet teremt a tőzsdei befektetők számára – vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. A részvények ezeken a szinteken akár még olcsónak is bizonyulhatnak, ennek ellenére elég kockázatos jelenleg nagyobb pozíciókat vállalni a piacon.
A normálisnál sokkal nagyobb befolyással bír a politika a tőkepiacokon. Mindig ott vannak persze a politikai fejlemények a mozgások hátterében, de míg egy átlagos környezetben ezek súlya mondjuk – ha már számot kell említeni – 10-20 százalék, addig most ez az arány néha 80-90 százalékos. Nehéz úgy értékalapon befektetni, amikor egy Sárkozy–Merkel találkozón születő egyedi döntés jobban befolyásolja egy cég értékeltségét, mint annak valós teljesítménye. Így bölcs döntésnek bizonyulhat a partvonalon maradás – jellemezte a jelenlegi helyzetet Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke.

Az ECB kezében a megoldás kulcsa

Az európai helyzet kulcsa most az ECB kezében van – vélte Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke. A megoldást egyértelműen az jelentené, ha az ECB hajlandó lenne a bajba került eurózóna-tagállamok kötvényeit korlátlanul vásárolni. E nélkül könnyen bankválsággá fejlődhet a mostani adósságválság, s a kontinens gazdasága depresszióba kerülne. A kérdés csak az, hogy mikor lesz hajlandó a jegybank megtenni ezt az elkerülhetetlennek látszó lépést, amelyben egyértelműen a németek inflációs félelmei gátolják.

A részvénypiacok azért nem estek még a mostaninál is alacsonyabb szintekre, mivel ha elkerülhető a bankválság, akkor a részvények árazása alacsonynak tekinthető. A mostani környezetben nem csak a vételi, de az eladási pozíciók tartásának is jelentős kockázata van – vélte a szakértő. Elég egy hétvégén meghozott döntés mondjuk az ECB vásárlásairól, s a piacok azonnal 10 százalékos réssel nyitnak felfelé, kisöpörve az eladási pozíciókat.

Lenne hová emelkedni

A részvénypiac valóban olcsónak tűnik a mostani szinteken – adott hangot véleményének Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. szakértője. Az S&P 500-as index előretekintő P/E hányadosa 12, ami történelmi távlatban is alacsonynak tekinthető, így lenne innen hová emelkedni. Ugyanakkor az amerikai tőzsdék pont tegnap adták tanújelét annak, hogy mekkora hatással van rájuk a politika. A kongresszusi „szuperbizottság” kudarca a költségvetési hiány csökkentése ügyében eladási hullámot generált. Ebből a szempontból érdekes lehet, történik-e valami a mára kitűzött határidőig az ügyben. Én személy szerint optimista vagyok, hiszen a szükséges megegyezés – ha határidőn túl is – de augusztusban is megszületett.

A politikai döntések nemcsak a nemzetközi piacokon, de a magyar részvénypiacokon is valós kockázatot jelentenek. Elég csak az OTP árfolyamára gondolni. A bankrészvény a jelenlegi, 3000 forint alatti szinteken alulárazottnak tekinthető, még a végtörlesztéssel és annak becsléseink szerint részvényenként akár 250-300 forintot elérő eredményromboló hatásait is figyelembe véve – mondta Gabler.

Ugyanakkor ott lebeg a kérdés, mi lesz a kormány reakciója a Bankszövetség javaslatára, amelyben a szektor képviselői hajlandónak mutatkoztak a komolyabb terhek vállalására, cserébe kiszámítható gazdaságpolitikát kértek. Azt, hogy a magyar kormány felvette a kapcsolatot az IMF-fel, kifejezetten kedvező fejleménynek tartjuk. Az OTP számára ugyanis többszörösen előnyös helyzetet eredményezhet. Egy beinduló forinterősödéssel a nem teljesítő hitelek arányának növekedése is megállhat, s a végtörlesztés miatt keletkező veszteségek nagysága is csökkenhet – mondta.

Forrás: Tőzsdefórum.hu – 2011. november 23., Napi Gazdaság – 2011. november 24.