A recesszió gyógyszer az inflációra

Az amerikai fogyasztók ráléptek a fékre. A sokkal magasabb árak miatt májusban már volumenben kevesebbet költöttek, mint egy éve. Például az üzemanyagok drágulásának üteme 8 százalékos, ami a gazdaságra nézve rossz hír, recesszió van – írta Vakmajom. Az árak stabilitására nézve viszont jó hír, hogy a maginfláció tovább csökkent, 5,4 százalékra. Ez a legalacsonyabb érték 2021 novembere óta.

A fakadó infláció legjobb ellenszere a recesszió. Ez segít kordában tartani az árakat, ami a szigorító Fed célja. A részvénypiacok ezeknek a híreknek nem annyira örültek, a kötvénypiacok igen, ami logikus:

a kevesebb költés egyenlő a kevesebb profittal, viszont a kevesebb költéssel némileg kontroll alá kerülő infláció valamivel alacsonyabb jövőbeli kamatpályát tesz lehetővé.

Negyedéves GDP-változás Amerikában, Forrás: Fred, Vakmajom Facebook-oldala

Kemény gyógyszer az infláció ellen, de nincs más, mint a recesszió. A piac visszaveszi azt a pénzt, amit a járvány alatt kiprinteltek a költségvetésből. A magasabb árakkal lassan elég a fogyasztóknál felhalmozódott rengeteg el nem költött lóvé és csökken az extra kereslet, csökken a reálbér.

(Persze sok a „ha”, ehhez meg kell törni az inflációs pszichózist is, önjáróvá, habituálissá tud lenni, ami nem könnyű, nem is biztos, hogy sikerül.)

És ez a keresletcsökkenés már egy ideje a nyersanyagpiacokon is tetten érhető.

Rizs: +5 százalék

Kávé: +4 százalék

Olaj: -2 százalék

Cukor: -5 százalék

Szója: -6,7 százalék

Platina: -11,3 százalék

Kakaó: -12 százalék

Búza: -13,5 százalék

Kukorica: -15 százalék

Sertéshús: -18 százalék

Réz: -22,6 százalék

Zab: -30 százalék

Épületfa: -36 százalék (!)

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Az új “szentháromság”

Hosszú, csak passzív, növekedés – ez volt a tőkepiaci siker képlete 2008-tól mostanáig. A jövő nyerteseinek egészen más lesz a “szentháromsága”.