A részvényalapok jártak be más utat

Vajon az eltérő befektetési politikájú hazai befektetési alapok tudtak egymáshoz képest érdemi különbséget bemutatni a hozamokban és bejárt útjukban, vagy a meghatározó árfolyammozgások hasonló útra terelték őket 2020-ban?

Ezt a kérdést tettem fel a hazai abszolút hozamú, a részvény, majd a vegyes alapokról szóló korábbi cikkeimben.

A fenti két kérdésre (hozam és bejárt út) a cikkek alapján az alábbi választ lehet adni.

Hozamok év közbeni változása (csökkenés):

A néhány szélsőséges értéket leszámítva megállapítható, hogy míg az abszolút hozamú és a vegyes alapok árfolyamai nagyjából hasonló eloszlással és hasonló mértékben (átlagosan kb. 3-4 százalék különbséggel) estek éves mélypontjukra (az abszolút hozamúak estek kevesebbet), addig ugyan hasonló eloszlással, de a részvényalapok árfolyamai lényegesen nagyobbat estek (átlagosan kb. 17 százalékkal).

Hozamok év közbeni változása (emelkedés az éves mélypontról):

Nagyon hasonló eloszlással emelkedtek vissza az alapok éves mélypontjukról év végére, a néhány szélsőséges értéket leszámítva megállapítható, hogy az abszolút hozamú és a vegyes alapok árfolyama átlagosan nagyjából hasonló mértékben (a magasabb hozamtartományokban azért már átlagosan kb. 6-7 százalék különbséggel) emelkedett év végére (a vegyes alapok emelkedtek jobban), a részvényalapok lényegesen nagyobbat emelkedtek a másik kettőnél (az abszolút hozamúaknál átlagosan kb. 30-35 százalékkal, a vegyeseknél átlagosan kb. 23-30 százalékkal).

A vizsgált befektetési politikájú hazai befektetési alapok közül az átlagos abszolút hozamú és az átlagos vegyes alapok nem tudtak egymáshoz képest érdemi különbséget bemutatni sem az év közben bejárt útjukban, sem az év végére elért hozamukban. (Egyesével megvizsgálva az alapokat, különösen a szélsőértékkel rendelkezőket, persze lehetségesek nagy eltérések.)

A részvényalapok sem tudtak lényegi különbséget bemutatni az év elejétől év végéig számított hozamban (mindhárom átlagos alap ugyanonnan indult és ugyanoda is érkezett vissza), viszont év közben a részvényalapok más utat jártak be, azaz lényegesen nagyobb a kockázatuk.

A három átlagos alap árfolyamváltozásainak páronkénti korrelációs együtthatója 0,95 körüli, a 254 napból 185 napon (73%) mindhárom átlagos alap árfolyama egy irányba mozdult.