Mi kérdeztünk, Olvasóink válaszoltak – A soha el nem tűnő utazási kedv

Az Alapblog első kérdőívét 460 olvasónk töltötte ki tíz nap alatt.  Arra voltunk kíváncsiak, hogy ki milyen feltételek mellett indulna újra útnak kikapcsolódási céllal külföldre. A kérdőív eredményeit november 6. és november 15. között vizsgáljuk, tehát ebbe az időszakba már beleesnek azok a szigorítások is, amiket november 9-én vezettek be.

Az eredményeket szemlélve nincs uralkodó vélemény, közel egyenletes az eloszlás a válaszlehetőségek között. Az első két opció esetében a vírus aktuális elterjedéségtől függetlenül is megvan az utazási hajlandóság, az ezeket választók pont a felét teszik ki a kitöltőknek.

Hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről az emberek más országokban? Az Oliver Wyman indított egy felmérést a témában szeptember végén, amit október végéig lehetett kitölteni. Összesen 4600 válasz érkezett 9 országból (Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, USA). A kérdőívben rangsorolni kellett az utazás feltételéül szolgáló válaszlehetőségeket.

Mindkét kérdőívben szerepelnek azok a válaszadók, akik a vírustól függetlenül már akár holnap is útnak indulnának. Olvasóink körében az arányuk 20 százalék még úgy is, hogy a romló vírusstatisztikák miatt újabb korlátozásokat vezettek be a felmérés időszakában. Az Oliver Wyman által készített felmérésben is nagyságrendileg hasonló volt ez az arány ősszel, a tavaszi állapothoz képest pedig jelentősen megnőtt ennek a fajta véleménynek a népszerűsége. A kezdeti bizonytalansághoz képest most már sokkal nagyobb a tudásunk, a nyári lazítás folyamán sokan már tudtak utazni, így megtapasztalhatták ennek biztonságosabb módját, de akár az is megeshet, hogy ezt a választ inkább azok a kitöltők adták, akik már átestek a fertőzésen.

Mindkét felmérésben nagy arányban szerepelnek azok, akik a szabályozás enyhülésétől teszik függővé az utazást, Olvasóink körében a legmagasabb, 30 százalékos arányú volt ez a válasz, míg a szélesebb körű nemzetközi felmérés esetében 19 százalék, ami szintén a legmagasabb értéknek számít. Az oltás megléte is sokak számára fontos elsődleges feltétel, Olvasóink körében ez volt a második legnépszerűbb válaszlehetőség (27 százalék), míg a nemzetközi felmérésben ez a szempont a rangsorban már a dobogóról is lecsúszott.